Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Prekabáťte hormóny hladu: Triky, ako predchádzať útokom pažravosti!

Za prejedanie môžu hormóny!
Za prejedanie môžu hormóny! (Zdroj: thinkstock.com)

Spomaľujú metabolizmus. Zvyšujú množstvo podkožného tuku tým, že organizmus nútia ukladať prijatú energiu do podkožných zásob. Reč je o hormónoch hladu. Keďže naše telo potrebuje, aby sa vylučovali, neostáva nám nič iné, len ich nejakým spôsobom prekabátiť!


V našom tele existujú rôzne druhy hormónov, ktorých signály sú priamo spojené s centrom nášho mozgu. Ten regulujte to, na aké jedlo máme práve chuť. Hormóny hladu sú veľmi citlivé na príjem potravy, ich hladina sa zvyšuje v krvi počas hladu a zvyšuje počas trávenia. Sú súčasťou metabolického mechanizmu.

Grelín

Grelín je najsilnejším hormónom hladu. Ak nič neskonzumujete, úroveň grelínu v organizme stúpa. Ak sa najete, jeho hladina klesne a zostáva konštantná po dobu niekoľkých hodín.

Takto ho prekabátite: V šachu ho udržíte pomocou pravidelného cvičenia a sedem- až osemhodinovým spánkom. Navyše, je preukázané, že potraviny s vysokým obsahom bielkovín úroveň grelínu potlačia na dlhšiu dobu. To sa nedá porovnať s potravinami s obsahom tukov.

Leptín

Tento hormón je produkovaný tukovými bunkami a uvoľňovaný do krvného riečišťa vtedy, kedy si doprajete jedlo. Ak telo funguje správne, povie, kedy máte prestať jesť. Organizmus človeka s nadváhou môže produkovať vysoké hladiny leptínu, preto nakoniec do seba natlačí viac jedla bez ohľadu na to, či je najedený alebo nie. Pri vysokých hladinách leptínu  jednoducho mozog ignoruje signály sýtosti.

Takto ho prekabátite: Správnu hladinu leptínu môže pomôcť udržať pravidelné cvičenie. Rovnako účinný je aj dostatočný spánok aspoň sedem hodín, čo potvrdili vedci z Teheránskej univerzity v Iráne. Niektorí však trpia poruchou prebytočnej tvorby leptínu. Pre nich je najlepšia procedúra elektroakupunktúry, počas ktorej slabé elektrické výboje znižujú obsah v organizme a potláčajú chuť k jedlu.

Kortizol

Kortizol patrí medzi stresové hormóny. Považuje sa doslova za zabijaka, keďže spôsobuje takmer všetky civilizačné problémy - od obezity, depresie, vredov a pálenia záhy, až po srdcovo-cievne problémy, impotenciu, potraty a neplodnosť. Je odpoveďou tela na fyzické alebo emocionálne vypätie. Aj keď dočasne zvyšuje energiu, taktiež môže vyvolať emocionálne vypätie. Pri dlhodobo zvýšenej hladine kortizolu sa ukladá tuk hlavne v problematickej brušnej oblasti.

Takto ho prekabátite: Riešením je relax! Viac odpočívajte, venujte sa joge alebo počúvajte hudbu, pri ktorej sa upokojíte a stresové hormóny sa tým znížia. Výborným trikom je tiež pitie čierneho čaju a žuvanie. Ako sa uvádza na portály Elle.cz, čierny čaj pomáha znížiť hladinu kortizolu o 20 % a žuvanie zase o 12 %.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9