Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pitie KÁVY môže byť veľkým RISKOM: Zabudnite na TOTO, inak HROZIA časté návštevy LEKÁRA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ranná šálka kávy je pre väčšinu ľudí štartom do nového dňa. Avšak môže byť i začiatkom zdravotných problémov! Svoje o tom vedia vaše zuby a ústna dutina.

Zubárka Payal Bhallaová upozorňuje na zafarbenie zubov kvôli výskytu tanínov v obľúbenom nápoji. Káva je navyše "kyslá", čo znamená, že by mohla „narúšať zubnú sklovinu a viesť k citlivosti zubov a zubnému kazu“, ako sa píše na express.co.uk.

„Diuretické vlastnosti nápoja spôsobujú sucho v ústach, čo potláča vznik slín a zvyšuje sa tak riziko zubného kazu. Sliny neutralizujú kyseliny a zbavujú sa zvyškov potravy a škodlivých baktérií,“ varuje odborníčka. 

Čím dlhšie popíjate kávu, tým je to riskantnejšie! Zuby sú tak dlhšie vystavené škodlivým zložkám, predovšetkým trieslovninám.

„Taníny priľahnú na sklovinu a spôsobia tmavé zafarbenie na povrchu zubov,“ dodáva Bhallaová.

Ako už bolo spomenuté, káva je kyslá, takže „čím dlhšie zostane v kontakte so zubami, tým viac času bude mať na narušenie zubnej skloviny“.

Pitie KÁVY môže byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pozor na cukor

Rovnakým škodcom je aj cukor alebo sladidlá, ktoré tiež poškodzujú sklovinu.

"Baktérie budú mať viac času na to, aby sa živili cukrom a produkovali kyseliny, ktoré môžu poškodiť sklovinu," vysvetľuje zubárka. 

Tipy, ako predísť poškodeniu zubov

Nie ste pripravení rozlúčiť sa s kávou? Žiadny problém! 

Skúste ju vypiť rýchlejšie, obmedzte čas, počas ktorého sú vaše zuby v kontakte s nápojom alebo použite slamku, čím minimalizujete priamy kontakt kávy so zubami," radí odborníčka.

Po vypití kávy si vypláchnite ústa vodou, čím neutralizujete kyslosť a možné zafarbenie. Samozrejmosťou je pravidelná ústna hygiena kefkou, niťou a čistenie medzizubných priestorov.

Viac o téme: KávaZdravieZuby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9