Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Správna STRAVA vás zachráni pred psychickými problémami: Potraviny, ktoré menia MYSEĽ!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Našu náladu môže ovplyvniť okrem iného aj jedlo! V čase pandémie koronavírusu to oceníte ešte viac. Pre pokojnú a čistú myseľ sa odporúčajú určité potraviny, po ktorých sa hneď budete cítiť v týchto ťažkých časoch o niečo lepšie.

Jedlo človeka niekedy nakopne, inokedy zlomí. Krátky pôžitok z nezdravého jedla, ako je zmrzlina, hranolky, sladkosti, rýchlo vystrieda pocit viny, úzkosť, či depresia. Naopak, zdravé stravovacie návyky, telu dodávajú dôležité živiny a pozitívne ovplyvnia náladu. Ako sa píše na medicaldaily.comsprávnym stravovaním predídete psychickým problémom. 

Čítajte tiež: KOŽA môže prezradiť nebezpečné ochorenie: Podľa nej spoznáte KORONAVÍRUS!

Ktoré potraviny by ste mali jesť zakaždým, keď čelíte ťažkým časom? Pozrite sa na to, ktoré z nich vám okamžite zlepšia náladu.

Jedlo bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, najmä kyselina dokosahexaenová, sa vyskytujú hlavne v rybách, ako je losos, sleď a sardinky. Sú dôležité pre správny vývoj mozgu. Tieto kyseliny však zohrávajú významnú úlohu aj v duševnom zdraví. Metaanalýza 26 štúdií, ktorých sa zúčastnilo 150-tisíc účastníkov zistila, že pravidelná konzumácia mastných rýb ochráni telo pred depresiou. 

„Tí, ktorí konzumujú dostatok omega-3 tukov, sú menej náchylní na depresiu, agresivitu a negatívne emócie,“ uviedla registrovaná dietetička Elizabeth Somerová. 

Dodala, že tieto kyseliny pomáhajú vytvárať zdravé membrány, ktoré ľahko transportujú výživné látky do mozgových buniek, znižujú zápal a zvyšujú hladinu serotonínu, ktorý pozitívne ovplyvňuje náladu. 

Správna STRAVA vás zachráni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zelená zelenina

Ružičkový kel, špenát a brokolica sú naplnené folátom - vitamínom B, ktorý je nevyhnutný pri výrobe serotonínu. 

„Jedna metaanalýza zistila, že tí, ktorí trpia depresiou, konzumujú menej folátov a majú nižšie hladiny tohto vitamínu v krvi,“ uviedla Somerová.

Nízky príjem tohto vitamínu nezvyšuje iba riziko depresie, súvisí tiež s únavou a slabšou pamäťou.

Probiotiká

Probiotiká, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako je jogurt, či kyslá kapusta, udržiavajú zdravý tráviaci trakt, no najnovší výskum ukázal, že prospievajú aj duševnému zdraviu. Jedna štúdia zistila, že probiotiká pomáhajú potlačiť negatívne myšlienky a zmierňujú depresívne symptómy. Na určenie ideálnych probiotických kmeňov, dávkovania a trvania liečby je však potrebný ďalší výskum.

Vláknina

Ovos, hnedá ryža a celozrnné výrobky sú nabité vitamínom B a vlákninou, ktorá zabraňuje zvyšovaniu hladiny cukru v krvi a tým pomáha predchádzať výkyvom nálady. Uhľohydráty tiež zvyšujú hladinu serotonínu v krvi. Proteínové potraviny ako je kuracie mäso, ryby, strukoviny, orechové maslo spúšťajú uvoľňovanie noradrenalínu, mozgovej chemikálie, ktorá zvyšuje energiu a náladu.

Správna STRAVA vás zachráni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedlo bohaté na vitamín D

Vitamín D súvisí so zdravím kostí a imunitou, ale zohráva významnú úlohu aj pri duševnom zdraví. Jedna nedávna štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako 30-tisíc ľudí zistila, že nízka hladina vitamínu D je spojená s depresiou. Nedostatok tohto vitamínu má negatívny vplyv na náladu a pamäť. Človek ho získava zo slnečného žiarenia, no v dobe pandémie, kedy sú ľudia obmedzení na pohybe, ho môžu získať z konzumácie mastných rýb, či vajec.

Tmavá čokoláda

Horká čokoláda, ktorá sa konzumuje s mierou, môže zlepšiť náladu! Obsahuje kofeín a teobromín, čiže zlúčeninu, ktorá mení myseľ. Horká čokoláda je navyše plná zdravých flavonolov, ktoré nielen znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu, ale tiež zlepšujú kognitívne schopnosti.

Správna STRAVA vás zachráni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Káva a čaj

Káva aj čaj obsahujú kofeín, ktorý má pozitívny vplyv na náladu a vitalitu. Nezabúdajte však, že tolerancia kofeínu sa u jednotlivých osôb líši, u niektorých môže spustiť pocity strachu a stres. Zelený čaj, ktorý má menej kofeínu ako káva, je bohatým zdrojom antioxidantu epigalokatechín galátu a tiež obsahuje theanín, aminokyselinu, ktorá pomáha znížiť stres a navodzuje príjemné pocity.

Viac o téme: PotravinyNáladaPsychikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9