KOŽA môže prezradiť nebezpečné ochorenie: Podľa nej spoznáte KORONAVÍRUS!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-24 06:00:00

Upozorní na seba nielen horúčkou, kašľom, únavou či bolesťami svalov. Nový koronavírus môže dať o sebe vedieť aj kožnými prejavmi. Ak sa vám na tele z ničoho nič vyhádže žihľavka, mali by ste zbystriť pozornosť.

Kožné problémy ako znak nákazy

Ochorenie COVID -19 útočí hlavne na dýchací systém. Napáda dýchacie orgány a pľúca. Z tohto dôvodu sa príznaky choroby zvyčajne prejavujú ako pretrvávajúci kašeľ, dýchavičnosť, horúčka, chorí majú príznaky chrípky, trpia bolesťami hlavy. Najnovší francúzsky výskum odhalil, že nový symptóm zahŕňa žihľavku, bolestivo začervenanú kožu a niečo, čo sa podobá na omrzliny, ako sa píše na medicaldaily.com. Podľa Francúzskej národnej únie dermatológov (SNDV), práve tieto príznaky sa prejavili u ľudí, ktorí boli pozitívne testovaní na COVID -19. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS môže dať o sebe vedieť nečakaným spôsobom: Pozrite sa na NOHY!

„Analýza mnohých prípadov, u ktorých sa prejavili tieto zdravotné problémy, ukazuje, že tieto prejavy môžu byť spojené s novým koronavírusom,“ uviedol hovorca SNDV.

Zároveň apeloval na ľudí, že ak sa u niekoho prejavia tieto príznaky, mal by o tom informovať svojho lekára a izolovať sa. 

„Upozorňujeme verejnosť aj lekárov, že aj kožné problémy môžu byť symptómami ochorenia COVID -19. Je preto dôležité odhaliť potenciálne nakazených pacientov,“ dodal hovorca.

Nezvyčajné príznaky

Predstavitelia Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedli, že príznakom ochorenia môžu byť namodralé pery alebo tvár. Podľa CDC najznámejšími príznakmi koronavírusu COVID -19, ktorý spôsobil po celom svete pandémiu, sú horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, bolesti hlavy. Tieto zdravotné problémy sa môžu prejaviť dva až 14 dní od nakazenia sa.

Keďže vedci po celom svete neustále skúmajú, ako sa koronavírus šíri a prejavuje, prichádzajú na to, že nielen kašeľ a teplota sú prejavom ochorenia. Medzi ďalšie príznaky patria ťažkosti s dýchaním, pretrvávajúca bolesť alebo tlak na hrudníku, zmätenosť, mozgová hmla. Ďalší symptóm, ktorý vedci odhalili, bola strata chuti a čuchu, hnačka a zapálené spojivky. Odborníci upozorňujú, že nakazení koronavírusom COVID -19 môžu byť aj ľudia, ktorí nemajú žiadne príznaky. Preto považujú tento vírus za nebezpečný a zákerný.

Ako sa chrániť pred koronavírusom?

  • Často si umývajte ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd
  • Noste rúško
  • Nedotýkajte sa oči, nosa a úst, keď nemáte umyté ruky
  • Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy, alebo chrípky
  • Pri nakupovaní používajte jednorázové rukavice
  • Dodržujte odporúčania a nariadenia odborníkov
  • Nestretávajte sa v skupinách ľudí

Fotogaléria


Tagy:
koža vírus pokožka príznaky koronavírus

2020-04-24 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia