Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PIVO ochráni MOZOG pred poškodením: Účinok na DEMENCIU, ktorý PREKVAPÍ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vychladený "čapáčik" osvieži nielen horúce dni, ale i ľudský mozog. Ten z neho profituje viac, ako by ste si mysleli. Určité množstvo piva by dokonca mohlo mať ochranné účinky tohto dôležitého orgánu.

Austrálski vedci skúmali pitný režim a mieru demencie takmer u 25-tisíc ľudí nad 60 rokov. Výsledky ukázali, že tí, ktorí vypili menej ako liter piva denne, mali o tretinu menšiu pravdepodobnosť, že ich postihne poškodenie pamäte. Demenciou boli podľa výskumu ohrození najmä abstinenti, uvádza sa na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: KÁVA ničí hormón, ktorý udržuje mladistvý vzhľad: Tieto denné NÁVYKY narúšajú elasticitu PLETI

Zistenia výskumníkov naznačujú, že abstinencia od alkoholu zrejme neprináša žiadne ochranné výhody proti demencii. Odborníci však zároveň poznamenali, že zatiaľ čo mierna konzumácia alkoholu môže odvrátiť  túto strašnú chorobu, nadmerné pitie je stále nebezpečné. Odhaduje sa, že štyrom z 10 prípadov demencie na celom svete by sa dalo predísť alebo ju oddialiť, ak by sa odstránili rizikové faktory.

„Napríklad obezita je jedným z najväčších rizikových faktorov,“ konštatovala jedna z autoriek štúdie Louise Mewtonová.

Liter piva = znížené riziko

Tím z University of New South Wales zhromaždil údaje z 15 starých štúdií. Obsahovali údaje o návykoch pitia alkoholu a mierach demencie 24 478 osôb starších ako 60 rokov. Boli rozdelení na abstinentov, tých čo pili príležitostne, mierne, stredne ťažko a poslednú skupinu tvorili ľudia, ktorí mali veľký problém s alkoholom. Ani jeden z účastníkov netrpel na začiatku výskumu demenciou.

PIVO ochráni MOZOG pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V priebehu štúdie však bola choroba diagnostikovaná u 2 124 ľudí. V porovnaní s abstinentmi mali príležitostní a mierni pijani o 22 percent menšiu pravdepodobnosť prepuknutia ochorenia. Tí, ktorí konzumovali liter piva denne, mali o 38 percent znížené riziko, že im bude diagnostikovaná táto zákerná choroba. Dokonca aj tí najväčší alkoholici mali o 19 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť demenciou ako abstinenti.

Ako je známe, na toto ochorenie neexistuje žiadny liek, čo znamená, že lekári môžu predpisovať iba lieky, ktoré zmierňujú jej príznaky.

„Myslíme si, že trochu alkoholu môže znížiť hromadenie plaku v mozgu, čo je jasným znakom ochorenia,“ poznamenala doktorka Mewtonová.

Ako dodala, pitie príliš veľkého množstva alkoholu dlhé obdobie však zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, mŕtvice, ochorenia pečene a niektorých druhov rakoviny, ako aj demencie.

Celosvetový problém

Demencia je pojem, ktorý sa používa na opis radu progresívnych neurologických porúch, ktoré postihujú mozog, vplyvňujú pamäť, myslenie a správanie. Existuje mnoho rôznych typov ochorenia, z ktorých Alzheimerova choroba je najbežnejšia. Postihuje 50 až 75 percent diagnostikovaných.

Niektorí ľudia môžu mať kombináciu rôznych typov demencie. Ide o celosvetový problém, no najčastejšie sa vyskytuje v bohatších krajinách, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku. Miera diagnostiky sa zlepšuje, ale mnohí ľudia s demenciou sú stále nediagnostikovaní. V súčasnosti neexistuje žiadny liek, ale medikamenty môžu spomaliť jej progres a čím skôr sa objaví, tým je liečba účinnejšia.

PIVO ochráni MOZOG pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Jedávate po TEJTO hodine večer? Ste o krok bližšie k nebezpečnej CHOROBE

Koľko alkoholu je príliš veľa?

Aby sa predišlo zdravotným rizikám vyplývajúcim z popíjania alkoholu, National Health Service (NHS) radí mužom a ženám, aby nepili viac ako 14 jednotiek týždenne. Pod jednotkou alkoholu myslia 8 g alebo 10 ml čistého alkoholu, čo je približne:

  • pol litra ležiaka/piva/cideru nižšej až normálnej sily (ABV 3,6 %)
  • jedna malá dávka (25 ml) liehovín (25 ml, ABV 40 %)
  • malý pohár (125ml, ABV 12%) vína obsahuje asi 1,5 jednotky alkoholu

NHS však varuje, že nebezpečenstvo poškodenia zdravia sa zvyšuje pravidelným pitím akéhokoľvek množstva alkoholu. Krátkodobé riziká zahŕňajú zranenie, násilné správanie a otravu alkoholom. Medzi tie dlhodobé patria ochorenia srdca a pečene, mŕtvica, ako aj rakovina pečene, čriev a prsníka. Ľuďom, ktorí pijú až 14 jednotiek týždenne, sa odporúča, aby si to rovnomerne rozložili na tri alebo viac dní a nepili nárazovo.

Viac o téme: PivoZdravieDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9