Prečo by ste NEMALI piť kávu z PAPIEROVÉHO pohára? Vedci VARUJÚ, ruky preč!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-21 16:39:00

Nedáte dopustiť na tzv. take-away kávu? Zrejme vás nepoteší zistenie vedcov, ktorí upozorňujú na pitie kofeínového nápoja z papierového papiera. Do svojho tela tak dostanete nežiadúce látky, ktoré by mohli vyvolať zdravotné problémy.

Každý si už určite všimol, že zatiaľ čo vonkajšia vrstva pohára je z papiera, z vnútornej strany je pohár pokrytý tenkou vrstvou plastu. Tak sa papierový pohár nerozmočí. No tu je problém! Vo vnútornej vrstve pohára sa nachádzajú plastové častice, ktoré sa uvoľňujú do nápoja vplyvom vysokých teplôt. Každému, kto sa napije horúceho nápoja z takéhoto pohára, tak hrozí, že prehltne tisícky mikroplastov, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. 

Čítajte tiež: Ako ZVÍŤAZIŤ nad genetikou: 18 najlepších zdravých POTRAVÍN, po ktorých priberiete a získate svaly!

Tisícky mikroplastov vo vode

Prišli na to vedci, ktorí naliali horúcu vodu do papierových pohárov (každý mal 100 ml). Nechali ju pôsobiť 15 minút, keďže podľa prieskumov, za tento čas vypije väčšina ľudí svoj nápoj. Nasledovalo skúmanie tekutiny pod mikroskopom, ktorá odhalila nepríjemné zistenie. Vo vode našli približne 25 000 mikroplastov na jeden pohár. Aby toho nebolo málo, šokovali ich okrem mikroplastov aj stopy kovov ako bol zinok, olovo a chróm. Tieto všetky látky sa nachádzali v plastovej časti pohára. Štúdia bola zverejnená v časopise Journal of Hazardous Materials

Ako dodala hlavná autorka štúdie z Indického technologického inštitútu v Kharagpur v Západnom Bengálsku Sudha Goelová, človek, ktorý si vychutná tri kávy v papierovom pohári, by tak skonzumoval až 75 000 mikroplastových častíc. Tie sú voľným okom neviditeľné, pričom tieto nájdené častice majú veľkosť mikrónu - šírka ľudského vlasu je 25-násobne väčšia než mikrón. 

Spojitosť s rakovinou

Odborníčka upozorňuje, že mikroplasty sú nosičmi kontaminantov a toxických kovov ako chróm, kadmium a paládium. Ak by ich človek pravidelne požíval, hrozia zdravotné problémy. Aj keď nie je dostatok štúdií, ktoré by potvrdili negatívny vplyv mikroplastov na ľudské zdravie, podľa vedcov stoja tieto častice za zvýšeným rizikom vzniku rakoviny. 

Už dlhé roky mnohí ekologickí aktivisti bojujú za to, aby sa plasty používali čo najmenej. Preto aj konzumentom kávy odporúčajú, aby radšej siahli po sklených uzatvárateľných hrnčekoch. 

Fotogaléria


Tagy:
káva plasty zdravie mikroplasty papierové poháre

2020-11-21 16:39:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia