Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Večný problém počas dovolenky: Prečo nemôžete zaspať v cudzej posteli!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Môžete byť po celom dni unavení a zrelí na spánok, no akonáhle si ľahnete do postele v miestnosti, ktorú nepoznáte, s veľkou pravdepodobnosťou si poriadne neoddýchnete. Ako je to možné?

Stáva sa, že niektoré dni v roky strávite mimo domova. Stačí, keď vás kamarátka zavolá k sebe na víkend, vyberiete sa na výlet alebo ste v lietadle na ceste do prímorskej oblasti. Vo všetkých prípadoch to znamená, že na vás čakajú nové zážitky, no zároveň aj prebdené dni. Hlavne prvé. A to aj vtedy, že si unavení líhate do postele. Nemusíte sa ničoho báť, je totiž úplne normálne, keď prvú noc neviete zaspať.

Čítajte tiež: Toxický tuniak v konzerve: Toto skonzumované množstvo uvolňuje jed do tela!

Jedna časť mozgu odpočíva, druhá je v strehu

Ako je možné, že sa v neznámej posteli stále prehadzujete z boku na bok a nedokážete zaspať? Existuje vedecké vysvetlenie, ktoré poskytla nedávna štúdia, uverejnená v časopise Current Biology. Zistila, že zakaždým, keď spíte v neznámom mieste alebo tam, kde to poznáte len matne, jedna časť mozgu sa dostane do hlbokého spánku, zatiaľ čo druhá je pripravená reagovať na prípadný zásah. Dobre čítate. Takto sa "správal" náš mozog už odjakživa. V minulosti druhá bola jedna polovica mozgu hore, aby nás ochránila proti možným hrozbám počas noci. Preto nemôžete zaspať na neznámom mieste hlavne prvý deň. Už od druhej noci vstupujú obe hemisféry mozgu do hlbokej fázy spánku súčasne.

Večný problém počas dovolenky:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ochrana pred nebezpečenstvom? 

Keď spíme, prechádzame štyrmi fázami spánku. Štvrtá, tá najhlbšia, trvá okolo 90-120 minút. Po skončení fázy sa opäť prebúdzame, aby sme sa do nej ponorili. Čas strávený vo štvrtej fáze sa postupne skracuje. Zatiaľ čo hlboko spíme, naše telo prechádza regeneráciou, čo je dôvod, prečo sa po spánku na novom mieste cítime unavení a bez energie.  Vedci dokonca tento spánok prirovnali k vtákom a morským cicavcom, ktorý takto bežne spia. Udržujú sa tak v bezpečí.

Tento jav, kedy pravá hemisféra mozgu spí a ľavá je v strehu, sa deje pri odpočívaní v novom byte alebo priestore, na ktorý jednoducho nie ste zvyknutí. Zatiaľ čo kedysi nás tento jav mohol zachrániť pred prípadným nebezpečenstvom, ktoré číhalo v tme, dnes však nemá žiadny prínos. Žijeme v bezpečnejšom svete, ako v minulosti, kedy ľudia odpočívali aj pod holým nebom. Myslite pozitívne, užívajte si dané okamihy a uvidíte ako ľahko budete v noci zaspávať.

Viac o téme: PosteľZdravieMozogSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9