Toxický tuniak v konzerve: Toto skonzumované množstvo uvolňuje jed do tela!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-04 06:00:00

Nevyžaduje si žiadny čas na prípravu, je chutný a mnohí majú dobrý pocit, že si ním nahradia odporúčaný týždenný príjem rýb. Tuniak v konzerve je obľúbenou pochúťkou, keď chcete ušetriť čas na varenie. Pozor však na jeho nadmernú konzumáciu!

Tuniak nie je nebezpečnou potravinou, z ktorej by vám hrozilo niečo vážne, takže netreba mať obavy. Záleží však od skonzumovaného množstva! 

Ak si často doprajete tuniaka v konzerve, ktorým si nahrádzate jedlo, vystavujete sa závažnému zdravotnému riziku! Píšu o tom vedci z University of California, podľa ktorých to netreba brať na ľahkú váhu. Tuniak v akejkoľvek podobe obsahuje vysoko toxickú ortuť. Ak prijmete väčšie množstvo tuniaka a s ním aj spomínanú ortuť, koledujete si o nebezpečné následky. 

Čítajte tiež: Najčastejší zlozvyk, ktorým sa o veľa pripravujete: S týmto pri konzumácii melóna raz a navždy skoncujte!

Nevedia o bezpečnom množstve rýb

Výskumníci pozorovali vysokoškolských študentov, z ktorých 54 percent uviedlo, že si tuniaka v plechovke dajú minimálne trikrát za týždeň. Dokonca až 7 percent študentov si dopraje na tanieri jedlá s obsahom tuniaka aj viac ako 20-krát za týždeň. Zaujímavé je, že sa obsah ortuti zistili na základe vlasov! Po tom, čo sa pozreli na zloženie vlasu každého účastníka zistili, že úroveň ortuti u niektorých zo študentov presiahla hranicu. Výskum zrealizovala vedúca autorka Myra Finkelsteinová, ktorú inšpirovala k vykonaniu experimentu správa o obrovskom množstve tuniaka, ktoré vysokoľkolási zjedia. 

„Bola som v šoku, keď sa mi niektorí študenti priznali k tomu, že jedia tuniaka každý deň. Ich neznalosť rizika konzumovania takého množstvo ortuti je zarážajúce,“ povedala  vedúca autorka štúdie. 

Výsledky štúdie taktiež preukázali, že až 99 percent študentov pochybuje o svojich znalostiach o obsahu ortuti v rybách. Mnohí si myslia, že je úplne v poriadku zjesť dvoj- až trojnásobok množstva tuniaka, ktorý Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) považuje za bezpečný. Ide o 2-3 porcie za týždeň, ktoré sú ešte v norme, no akonáhle sa prekročí, ľudský organizmus je vystavený riziku. 

Ako a kde vzniká ortuť? 

V rybách sa môže nachádzať metylortuť, ktorá je z dlhodobého hľadiska škodlivejšia ako neorganická ortuť. Zvykne sa hromadiť v tele a môže spôsobiť otravu, ktorá sa prejavuje slepotou, poruchou činnosti pľúc alebo oslabením kognitívnej funkcie. Hoci u študentov sa neprejavili žiadne zo spomínaných negatívnych účinkov, odborníčka odporúča znížiť dávku skonzumovanej ryby. 

Škodlivé chemické látky, resp. ťažké kovy sa zhromažďujú v tých rybách, ktoré žijú v znečistenom prostredí. Kovy sú v nich rozložené nerovnomerne a ich množstvo závisí od druhu a zloženia potravy, zloženia vody ako aj ročného obdobia. Taktiež záleží od druhu ryby a tým aj spôsobu výživy. Najvyššia koncentrácia ortuti je spravidla v ich svalovine.

Ak človek skonzumuje kontaminovanú rybu, metylortuť sa v ľudskom tele mení na iné chemické formy. Spočiatku v jednotlivých orgánoch a tkanivách človeka zostáva vo vofmre anorganicky viazanej ortuti. Jeho vylučovanie je veľmi pomalé, pričom sa vylučuje obličkami. Metylortuť, organicky viazaná ortuť je transportovaná krvou a vylučovaná z organizmu do vlasov, nechtov, atď. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny jedlo ryby ortuť

2019-07-04 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia