Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tieto lieky užívate zle: Pomôžu vám, iba ak si ich budete aplikovať takto!

Okúsili ste niekedy Zobraziť galériu (2)
Okúsili ste niekedy "chuť" kvapiek do očí? Znamená to, že niečo robíte zle. (Zdroj: thinkstock.com)

Na bežné užívanie liekov, či už tabletiek na tlak alebo na bolesť hlavy vám postačí tabletka a pohár vody. Kvapky do očí si dokáže aplikovať aj sami, pričom niekedy okúsite trpkú chuť kvapiek. A to by sa stávať rozhodne nemalo!

Ako správne užívať kvapky do očí?

Kvapky do očí sú postrachom tých, ktorých desí, že si musia do oka niečo nakvapkať alebo že sa niečo k ich oku priblíži. Je to nepríjemné, ale v dnešnej počítačovej dobe, kedy oči trpia viac ako inokedy, bývajú kvapky jedinou záchranou.

Často sa ale stane, že kvapky sa do oka dostanú, ale dostanú sa aj mimo oka. Tečú vám po líci a vy musíte aplikovať kvapky znova. Riešenie je pri tom veľmi jednoduché.

„Stlačením vnútorného kútika oka prstom – po dobu najmenej dvoch minút od nakvapkania produktu sa uzatvoria slzné kanáliky a zabránia poklesu kvapiek do hrdla. Ak „ochutnáte“ svoje kvapky, znamená to, že ste stratili väčšinu dávky,“ povedala profesorka Francesca Cordeiro, konzultantka očného lekára vo West Eye Hospital v Londýne.

Tomuto by sme mali predchádzať nie len pri bežnom užívaní očných kvapiek, ale najmä ak berieme antibiotiká napríklad pri liečbe zeleného zákalu.

Okrem toho, že zatlačím kútik oka, by sme mali pri aplikácii kvapiek dbať nato, aby sme dolné viečko potiahli nadol, čo vytvorí priestor pre kvapku.

„Ihneď zatvorte oči – skôr ako žmurknete – pomôže to kvapkách rozložiť sa pozdĺž oka. Potom zatlačte na kútik,“ odporúča Codeiro.

Masť musíte natierať

Väčšinu gélov či mastí nanesieme na boľavé miesto, obviažeme elastickým gélom a čakáme, čo sa stane. Takto by to však fungovať nemalo. Ak máte opuch či vás bolia svaly, gél by ste na postihnuté miesto mali naniesť a zároveň masť dôsledne vmasírovať. Iba naniesť nestačí.

„Ľudia majú tendenciu ponechať masť na koži bez trenia. Ale masírovať túto oblasť treba, zvýši sa tak krvný obeh, čo umožňuje lepšie vstrebávanie lieku,“ povedal Sultan Dajani, farmaceut z Bishopstoke v Hampshire.

Kvapky do uší nepoužívajte pred spaním

Bolestí uší nie sú príjemné, takže ako záchranu vo väčšine prípadov berieme kvapky do uší. Jednoducho vezmeme kvapky, nakloníme hlavu, nakvapkáme a pokračujeme v tom, čo sme robili. Tu ale robíme zásadnú chybu!

To, že nakláňame hlavu je v poriadku, ale opakovať by sme tento úkon mali aj po dvoch či troch minútach. A to preto, aby sa kvapky dostali hlbšie do zvukovodu a spravili to, čo majú.

Čítajte tiež: Mravčenie v rukách a nohách: Kedy ide skutočne o závažný problém? 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9