Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nesadnete si na cudziu záchodovú misu, lebo je plná baktérií? Zbytočná panika!

Zo záchodovej misy nemôžete
Zo záchodovej misy nemôžete "chytiť" žiadnu pohlavnú chorobu, takže sa nemusíte báť. (Zdroj: profimedia.sk)

Balansujete nad záchodovou misou a vymýšľate rozličné akrobatické polohy? Už len pri pomyslení na to, koľkí na nej pred vami sedeli sa neopovážite misy ani len dotknúť? Veď by ste mohli "chytiť" nejakú chorobu!

Najčistejší predmet na toalete

Odmalička vieme, že na cudziu záchodovú misu si nemáme sadať. Vraj sa na nej nachádza množstvo baktérií a vôbec, toaleta je najšpinavšie miesto v domácnosti! Nielenže na vrchole rebríčka najšpinavších miest netróni toaleta, ktorá nie je ani zďaleka rajom nečistôt, dokonca sa nemôžete nakaziť chorobou tak, že si na misu sadnete! Práve záchodová misa býva paradoxne na toalete tým najčistejším predmetom. Je taká čistá, že sa na nej neudrží životaschopná populácia mikróbov. Baktérie by ste skôr našli na jej spodnej strane, ktorá je stále vlhká.

Prečo je to nezmysel?

Odborníci sa jednoznačne zhodujú na tom, že takýto spôsob prenosu choroby je nemožný. Navyše, na ľudskom tele by musela byť nejaká drobná ranka, cez ktorú by sa baktérie dostali do svojej obete. Lenže to by ich muselo byť veľmi veľké množstvo, aby napáchali v organizme nejakú škodu. Nemusíte sa teda báť, že by ste dostali na verejných toaletách syfilis či nebodaj kvapavku. Jednak by ste boli veľkými smoliarmi a zároveň by ste museli mať veľmi oslabený imunitný systém.

Oveľa pravdepodobnejšie je, že by ste dostali úplavicu, čo je hnačkovité ochorenie spôsobené baktériou Schigella, ktorá má veľmi nízku infekčnú dávku.

Tu nájdete baktérie

Pozor si treba dávať skôr pri verejných uterákoch, kľučke na dverách od toalety a kohútikov na vodovode. Tam totiž môžete nájsť fekálne baktérie. Nezabudnite si vždy po použití toalety poriadne umyť ruky a použiť papierové obrúsky, ktoré potom hneď zahoďte do koša. 

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9