Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Je konzumácia jedla zdvihnutého zo zeme bezpečná? Takáto je pravda

Jedlo zo zeme radšej nejedzte, nikdy neveiete, koľko baktérií ho
Jedlo zo zeme radšej nejedzte, nikdy neveiete, koľko baktérií ho (Zdroj: profimedia.sk)

Už od detstva sme počúvali od rodičov, aby sme nič zo zeme nedvíhali a nejedli. Ukázalo sa, že ich obavy boli nakoniec zbytočné. Britský mikrobiológ spravil zaujímavý experiment, ktorý potvrdil, že jedlo zo zeme sa dá stále jesť bez vážnych následkov.

Mnohí dodržiavajú časové pravidlo, ktoré je všeobecne známe. Hovorí, že ak je jedlo na zemi dlhšie ako päť sekúnd, baktérie a vírusy majú dosť času  „nainfikovať“ ho. Je to skutočne pravda?

Na ktorom povrchu je najviac baktérií?

Vedci na Aston University v Birminghame zisťovali, či je skutočne škodlivé jesť jedlo po tom, ako nám spadne na zem. Vedúci tímu Anthony Hamilton skúmal presun baktérií stafylokoka a E. coli z rôznych typov povrchov na rôzne druhy jedál. Podľa vedca je čím dlhšie jedlo na zemi, tým viac baktérií sa naň nalepí.

Výsledky ukázali:

  • Čas je významným faktorom pri prenose baktérií z podlahy na jedlo.
  • Dôležitý je aj typ podlahy, na ktorú spadlo jedlo. Koberec je najbezpečnejší, pričom prechod baktérií na jedlo bol zaznamenaný na laminátovej podlahe a kachličkách. Čím je jedlo vlhkejšie, tým je infekcia pravdepodobnejšia.

Väčšina ľudí zje jedlo zo zeme

Súčasťou štúdie bol prieskum ľudí, ktorý ukázal zaujímavé zistenie:

  • 87 % opýtaných uviedlo, že by zjedli potraviny spadnuté na zem.
  • 55 % z tých, ktorí by tak urobili, sú ženy.
  • 81 % žien, ktoré by sa riadili pravidlom piatich sekúnd pri jedle.

Podľa vedúceho výskumu by sa napriek zisteným výsledkom výskumu mali ľudia vyvarovať jedeniu potravín zo zeme. Nikto nikdy nevie, aké a koľko baktérií sa v danom okamihu, keď spadlo jedlo, na danom povrchu nachádza.  

Ktoré jedlá sú najbezpečnejšie?

Pred dvoma rokmi zrealizovali vedci z Manchester Metropolitan University podobný výskum. Päť druhov potravín (chlieb s džemom, uvarené cestoviny, šunku, keks a sušené ovocie) položili na zem, kde ich nechali v rozličných niekoľkosekundových intervaloch. Chceli zistiť, či sa na potravinách nachádzajú tie isté baktérie ako na zemi, ktorej sa dotkli.

Výsledky ukázali, že z hľadiska konzumácie po dotyku so špinavým povrchom je najbezpečnejšie jedlo s vysokým obsahom cukru alebo soli. Dobre obstáli aj chlieb s džemom, šunka a keks. Najhoršie dopadlo sušené ovocie a cestoviny. Už po troch sekundách obsahovali baktériu klebsiella. Ide o nebezpečnú baktériu, ktorá môže spustiť zápal pľúc, infekciu močového ústrojenstva, septikémiu a problémy s časťami mäkkého tkaniva.

Ako ste na tom vy? Ak vám spadne na zem jedlo, smeruje rovno do koša alebo si ho vložíte do úst?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9