Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyberte si menšie zlo: Kto má očkovanie proti chrípke zadarmo?

Očkovanie proti chrípke sa pomaly začína.
Očkovanie proti chrípke sa pomaly začína. (Zdroj: photl.com)

Chrípkové obdobie je v plnom prúde. Ak sa chcete chrániť pred chorobou očkovaním, máte najvyšší čas. Tak sa vyhnete jednému z najzávažnejších infekčných ochorení dýchacieho systému, ktoré môže spôsobiť komplikácie ako zápal pľúc či neurologické ochorenia. Vakcína sa v porovnaní s chorobou považuje za menšie zlo. Prečítajte si, prečo sa dať zaočkovať proti chrípke, kedy je najvhodnejšie obdobie, kto by sa mal chrániť a pre koho je zadarmo!


Prečo sa očkovať?

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) je očkovanie najúčinnejšou a najefektívnejšou formou prevencie proti chrípke. Vytvára špecifické ochranné protilátky, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia, zmierňujú jeho priebeh a znižujú nepriaznivé dôsledky chrípky. Jeho prednosťou je fakt, že zloženie očkovacích látok proti chrípke sa mení podľa aktuálnych kmeňov vírusu chrípky cirkulujúcich v predchádzajúcej sezóne. Z toho dôvodu je potrebné očkovanie vykonať každý rok. Platí to aj v prípade, že je zloženie chrípkových vakcín rovnaké ako v predchádzajúcej chrípkovej sezóne. Očkovanie je totiž účinné po dobu 6-12 mesiacov.

U dospelých stačí len jedna dávka očkovacej látky. Ak dávate zaočkovať prvýkrát dieťa do 36 mesiacov, odporúča sa podať druhú dávku očkovacej látky najmenej 4 týždne po podaní prvej dávky.

Kedy sa očkovať?

Ak ste sa rozhodli dať zaočkovať proti chrípke, využite to práve teraz! Najvhodnejším obdobím je október až november. Tak sa stihnú včas vytvoriť ochranné protilátky. Zaočkovať sa síce môžete aj v ďalších zimných mesiacoch, rzikom je však to, že ochoriete skôr, ako si stihnete vytvoriť protilátky.

Kto by sa mal chrániť?

Podľa ÚVZ SR očkovanie by mali podstúpiť hlavne ľudia s najvyššou pravdepodobnosťou vzniku komplikácií:

  • Osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami.
  • Zdravotní pracovníci, ktorí prichádzajú často do kontaktu s chorými osobami.
  • Osoby žijúce v kolektívnych zariadeniach (domovy dôchodcov, sociálne ústavy, študenti na internátoch, atď).
  • Zamestnanci bánk, pôst, obchodov, dopravy, jednoducho tí, ktorí sú v úzkom kontakte s veľkým množstvom ľudí.
  • Deti od 6 mesiacov do troch rokov, kedy má chrípka ťažký priebeh.
  • Športovci cestujúci na zahraničné športové súťaže v priebehu chrípkovej sezóny a cestujúci do cudziny v čase predpokladanej epidémie chrípky.

Má vedľajšie účinky?

Mnohí sa domnievajú, že očkovanie spôsobuje nepriaznivé účinky. Podľa virológov ide však len o ojedinelý stav, kedy sa môžu objaviť alergické, hyperreaktívne či neurologické nežiadúce účinky. Ak aj náhodou po čokovaní ochoriete, nie je to spôsobené samotnou vakcínou. V tele ste už zrejme mali pôvodcu ochorenia a už v čase očkovania alebo s ním ste prišli do kontaktu počas desiatich dní od vakcinácie. Trvá totiž niekoľko dní, kým začne vakcína pôsobiť. Určite sa rozhodnite pre očkovanie, vakcínu totiž v porovnaní s chorobou možno považovať za menšie zlo.

Kto ho uhrádza?

Očkovanie proti chrípke uhrádzajú svojim poistencom v plnej výške súkromné poisťovne Union zdravotná poisťovňa a Dôvera. Všeobecná zdravotná poisťovňa ho preplatí iba v súlade s platnou legislatívou indikovaným skupinám osôb.

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Ako potvrdila Mgr. Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, v zmysle zákona hradí štátna poisťovňa vakcíny proti chrípke osobám, ktoré spĺňajú indikačné obmedzenia.

Ide o osoby:

  • Deti od dovŕšenia tretieho roku veku do dovŕšenia 12. roku veku.
  • Osoby vo veku 59 rokov a starších.
  • Dispenzarizovaných pacientov bez ohľadu na vek so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami.

Union zdravotná poisťovňa

Union zdravotná poisťovňa, a. s., všetkým svojim poistencom poskytuje bezplatné očkovanie proti chrípke vrátane vakcíny proti chrípke ako aj samotný zdravotnícky výkon,“ povedala Judita Smatanová z Union zdravotná poisťovňa.

Dôvera

Tak ako predchádzajúce poisťovne, aj Dôvera prepláca v sezóne 2013/2014 svojim poistencom očkovanie proti chrípke.

Chrípkový vírus sa ľahko a rýchlo šíri vzdušnou cestou z človeka na človeka. Týka sa to hlavne miest, kde sa zhromažďuje väčší počet osôb. Stačí sa nejakú dobu zdržať v autobuse plnom ľudí, na vlakovej stanici, či na nejakom úrade a domov si môžete priniesť nepríjemného spoločníka – chrípku.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9