Mrkva vždy bola a vždy bude zelenina, ktorú si spájame so zdravím našich očí. Nezmizla zo zoznamu, naďalej je jedným z najlepších pomocníkov. Ktorá zeleninu je ale pomyselne tromfla? Budete prekvapení!
Viac zelenej zeleniny
Zelenina bohatá na nitráty redukuje risk vzniku glaukómu o takmer 30%. Takže ak chcete mať zdravé oči, nezabúdajte na zelenú zeleninu – na špenát, kel a hlávkový šalát.
„Diétne dusičnany sa nachádzajú prevažnej v listovej zelenine, predstavujú približne 80 % príjmu dusičnanov,“ povedal Jae Kang, asistent profesora medicíny.
Na zistenie prišli vedci z Brigham & Woman´s Hospital a Harvard Medical School, ktorých úlohou bolo zistiť, ako nitráty a strava na ne bohatá súvisí s glaukómom s otvoreným uhlom.
Tento stav je jednou z foriem glaukómu, kedy dochádza k stavu, kedy vnútroočná tekutina voľne preteká zreničkou do prednej očnej komory a ďalej do komorového uhla tvoreného dúhovkou a rohovkou (popis sedí aj na chronický jednoduchý glaukóm).
Toto ochorenie ale nebolí, nebývajú pri ňom záchvaty a dlho prebieha bez zjavných príznakov. Glaukóm ako taký je príčinou slepoty najmä po 60 roku života, neliečený slepotu skutočne spôsobuje.
Výskum trval takmer štvrťstoročie
Výskumu sa podrobilo 64 tisíc žien v rozmedzí rokov 1984 až 2012, mužov bolo o niečo menej, takmer 41 tisíc. Na začiatku sa všetci podrobili vyšetreniu očí, kedy sa zistili, že ani jeden z nich nemá glaukóm a každé dva ďalšie roky chodili na preventívne prehliadky. Každý participujúci mal 40 rokov, výskum trval takmer štvrťstoročie.
Okrem vyšetrení každý pacient musel vypĺňať dotazník, ktorý obsahoval otázky ohľadom stravy. Z toho vedeli vedci posúdiť, či nitráty majú alebo nemajú vplyv na zdravie očí. U viac ako 1 400 účastníkov sa počas výskumu objavilo ochorenie očí.
Participujúci boli rozdelení do piatich skupín podľa toho, koľko dusičnanov v potrave prijali. Pacienti so vzniknutým glaukómom boli porovnávaní aj z hľadiska stravy a na základe toho boli vykonané závery.
Ako nitráty ovplyvnili vznik glaukómu?
Skúmaním dotazníkov vedci zistili, že pacienti s príjmom nitrátov mali o 20 – 30% menší risk vzniku glaukómu ako ostatní. Táto porucha vznikala najmä v dôsledku dysfunkčného prietoku krvi.
„Tieto výsledky, ak sa v observačných a intervenčných štúdiách potvrdia, môžu mať na verejné zdravie významné dôsledky,“ píše sa v štúdii.
Ktoré potraviny ešte pomáhajú?
- pomaranče
- rybí olej
- mandle
- černice
Čítajte tiež: Hrsť zdravej maškrty má neočakávané účinky: Osvojte si tento zvyk, budete prekvapení!