Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bude vírus MERS zabíjať Slovákov? Nikto ho u nás nevie diagnostikovať!

Ľudia sa infikujú vírusom MERS údajne od tiav.
Ľudia sa infikujú vírusom MERS údajne od tiav. (Zdroj: thinkstock.com)

Lekári u nás nedokážu určiť chorobu - nebezpečný vírus MERS. Neexistujú totiž žiadne testy. Ak sa ním Slovák nakazí, musí cestovať za vyšetrením do Poľska.

Taká je realita na Slovensku, čo nám potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

„V Slovenskej republike momentálne nie je možnosť laboratórne vyšetrovať MERS. Laboratória ÚVZ SR a RÚVZ v SR ho nevykonávajú. Najbližšia krajina, o ktorej má Úrad verejného zdravotníctva SR informácie, že testovanie vykonáva, je Poľská republika,“ povedala Lenka Skalická.

Chýbajú financie

Vírusové ochorenie už na svete neraz zabíjalo. Aj keď zúri v blízkovýchodných krajinách, množstvo Slovákov tam chodieva na dovolenky a výlety. Ľahko sa preto môže stať, že sa vrátia na Slovensko a prinesú si so sebou nielen krásne zážitky, ale i vírus. Ako je potom možné, že nemáme k dispozícii lieky?

Laboratórne vyšetrenie MERS je finančne náročný proces, zároveň to nie je možné uskutočniť z personálnych a priestorových dôvodov,“ povedala Lenka Skalická.

Čo ak sa Slovák nakazí?

Ako nám potvrdila hovorkyňa, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky priebežne monitoruje výskyt závažných akútnych respiračných ochorení v Slovenskej republike. Ak by sa vírus vyskytol a laboratórne potvrdil v Slovenskej republike, je potrebné pacienta izolovať v zdravotníckom zariadení. Tak by sa zabránilo šíreniu ochorenia na zdravotnícky personál a ostatných pacientov či návštevy v zdravotníckom zariadení. Pacientov je možné hospitalizovať v zdravotníckych zariadení, ako je napr. Klinika infektológie a geografickej medicíny.

Prevencia šírenia ochorenia spočíva v prísnom používanie osobných ochranných pracovných pomôcok u zdravotníckeho personálu vrátane rúšok, ochranných okuliarov, rukavíc, ochranných odevov,“ povedala Lenka Skalická.

Faktom je, že žiadna špecifická liečba, ani vakcína proti vírusu zatiaľ nie je dostupná nikde vo svete. Liečba pacientov je iba symptomatická.

„Pri podozrení na závažné respiračné ochorenie po návrate z  krajín Arabského polostrova sa odporúča ihneď kontaktovať svojho lekára,“ upozorňuje Lenka Skalická.

MERS je podobné vírusové ochorenie ako SARS, ktorý má na svedomí najmenej 800 ľudských životov. Vírus napáda dýchacie cesty, spôsobuje kašeľ, horúčku, zlyhanie obličiek ale aj zápal pľúc. Nedávno sa objavili špekulácie, že sa ľudia infikujú priamo od živých tiav.

Je to len otázkou času

Zatiaľ sa u nás neobjavil prípad MERS. Je to však len otázkou času. Napr. jedna z krajín Blízkeho východu Spojené arabské emiráty sú jednou z obľúbených exotických destinácií mnohých Slovákov. Koncom marca zrušili vízovú povinnosť, čím sa zvýšil prílev Slovákov do tejto krajiny. Aj odtiaľ si môžu odniesť nepríjemného spoločníka – vírusové ochorenie MERS.

„MERS predstavuje hrozbu predovšetkým pre osoby cestujúce do krajín Blízkeho východu, kde sa prípady ochorenia vyskytujú od marca 2012. V Slovenskej republike sme prípad MERS nezaznamenali,“ povedala na záver Lenka Skalická.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9