Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Myseľ má veľkú silu: Môže jej precvičovanie oddialiť Alzheimra?

Precvičujte si svoju myseľ, zlepší sa vám výkon mozgu.
Precvičujte si svoju myseľ, zlepší sa vám výkon mozgu.

Byť zdraví a fit nie je len o udržaní normálnej hmotnosti. Myseľ tiež potrebuje cvičenie. Vďaka zdravému duchu sa budete viac sústrediť a zlepší sa vám pamäť. Cvičenie mysle tiež pomáha predchádzať dokonca takým chorobám, ako je Alzheimerova choroba a demencia. Aby ste zlepšili silu svojej mysle, je potrebné pravidelné duševné cvičenie, zdravá výživa a vitamínové doplnky.

Krok 1

Dýchajte zhlboka a seďte rovno. Rovnako ako akékoľvek iné bunky v tele, mozog tiež potrebuje kyslík. Čím viac krvi a kyslíka prúdi do mozgu, tým viac živín prijmete a zlepší sa tak jeho výkon. Správne držanie tela a dýchanie pomôže udržať cirkuláciu krvi a kyslíka v správnej miere.

Krok 2

Meditujte. Je dokázané, že meditácia zlepšuje výkon mozgu. Meditáciou sa skvelo uvoľníte, zníži sa stres a vďaka nemu sa budete sústrediť na správne dýchanie.

Krok 3

Použite bylinky a prírodné doplnky. Bolo preukázané, že niektoré bylinky zvyšujú počet neurotransmiterov, kde patria látky ako dopamín alebo serotonín, zlepšujú kognitívne schopnosti a znižujú stres. Bylinky ako ľubovník, vinpocetín a ginko zlepšujú výkon mozgu.

Krok 4

Naučte sa nový jazyk. Navštevujte jazykovú školu alebo si nainštalujte softvér, ktorý vás naučí jazyk. Učenie sa cudzieho jazyka spomaľuje proces starnutia v mozgových bunkách. Proces učenia zlepšuje plasticitu mozgu, ktorá je dôležitá vo vývoji mozgových buniek.

Krok 5

Praktizujte kognitívno náročné aktivity. Krížovky, sudoku či iné hry zlepšujú výkon mozgu. Bolo preukázané, že takéto hry spomaľujú proces starnutia, a to bráni rozvoju kognitívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba a demencia v súvislosti s vekom.

Ak budete takto precvičovať svoju myseľ, naozaj tým dokážete oddialiť vznik Alzheimerovej choroby. A nielen to, ale budete sa lepšie sústrediť, zlepší sa vám pamäť a celkovo budete mať vyšší výkon mozgu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9