Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vedľajšie ÚČINKY vysokého krvného tlaku: V tomto VEKU zmenšuje MOZOG a urýchľuje DEMENCIU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vysoký krvný tlak už dávno nie je doménou iba starších či obéznych ľudí. Naopak, pasujú sa s ním aj mladšie ročníky. Podpisuje sa pod to priveľa stresu a nie práve najzdravší životný štýl.

Vedci dvíhajú varovný prst. Ak trpíte hypertenziou už vo veku 30 rokov, nemajú pre vás práve najpozitívnejšie správy.

Čítajte tiež: Máte v krvi veľa TUKOVÝCH látok? Kritický stav spoznáte na ZÁCHODE, toto si VŠÍMAJTE!

Čím skôr, tým horšie

Hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, je najčastejším kardiovaskulárnym ochorením, ktoré môže pri neliečení viesť k rôznym vážnym komplikáciám, či dokonca aj smrti. Zákernosť tejto choroby spočíva v tom, že roky nemusíme ani tušiť, že tlak nie je v poriadku. Bezpríznakový priebeh môže trvať celé roky a postupne poškodzuje orgány. Kým starší ľudia si zvyknú jeho hodnoty odmerať častejšie, väčšine mladých ľudí to ani nenapadne.

Najnovšia štúdia však varuje, že podľa zistení vysoký krvný tlak vo veku 30 rokov zvyšuje až o 60% riziko vzniku demencie! Vo všeobecnosti možno konštatovať, že čím skôr v živote máte vysoký krvný tlak, tým vyššie je riziko demencie, píše sa na dailymail.co.uk. Lekári tiež zistili, že ľuďom s problémami s krvným tlakom v mladom veku sa zmenšil mozog.

Krvný tlak by si mali kontrolovať aj mladí ľudia

Predchádzať neskorším problémom sa dá jedine tak, že si budete merať krvný tlak, aj keď nepociťujete žiadne zdravotné ťažkosti.

Vedľajšie ÚČINKY vysokého krvného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Medzinárodný tím vedcov vrátane akademikov z Austrálie a Číny skúmal zdravotné záznamy zbierané viac ako desať rokov. Zistenia sú najnovšími z radu štúdií, ktoré spájali vysoký krvný tlak v strednom veku s demenciou v starobe. Predpokladá sa, že vysoký krvný tlak zužuje životne dôležité tepny a tým urýchľuje vznik demencie.

Vedci porovnali údaje o zdraví 124 053 dospelých Britov s vysokým krvným tlakom a 124 053 ľudí bez tohto ochorenia. Potom sledovali anamnézu pacientov s hypertenziou až 14 rokov a zistili, že u 4626 z nich sa rozvinula nejaká formu demencie.

U ľudí s diagnostikovaným vysokým krvným tlakom od 35 do 44 rokov je o 61 percent vyššia pravdepodobnosť vzniku demencie než u ľudí bez vysokého krvného tlaku. Ľudia, ktorí mali diagnózu vysokého krvného tlaku vo veku 45 až 54 rokov, mali v porovnaní so svojimi zdravými náprotivkami nižšie, ale stále významné, o 45 percent vyššie riziko vaskulárnej demencie.

Porovnaním skenov magnetickej rezonancie mozgu 11 399 Britov s diagnostikovanou hypertenziou a skenov 11 399 Britov bez vysokého krvného tlaku vo veku 35 až 44 rokov až 45 až 54 rokov zistili, že ľudia s vysokým krvným tlakom mali menší celkový objem mozgu ako ľudia bez vysokého krvného tlaku. Najvýraznejšie zmenšenie sa prejavilo u ľudí s diagnostikovaným vysokým tlakom pred 35. rokom života. Autori štúdie sa domnievajú, že práve zmenšenie objemu mozgu v dôsledku hypertenzie je spojené s demenciou. Vedci teraz plánujú ďalej skúmať, či diagnostike demencie predchádzali aj také stavy, ako cukrovka alebo cievna mozgová príhoda u ľudí, u ktorých sa v mladej dospelosti alebo strednom veku vyvinul vysoký krvný tlak.

K vysokému krvnému tlaku prispievajú také faktory, ako sú stres, obezita, príliš veľa soli, fajčenie, alkohol a nedostatok spánku. Najnovšie zistenia boli publikované v časopise Hypertension.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaDemenciaVysoký krvný lak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9