Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ochutnávate surové cesto na vianočné koláčiky? Toto sa vám môže stať!

Lákalo vás niekedy ochutnať cesto na vianočné pečivo? Pozrite sa, čo si môžete privodiť! Zobraziť galériu (2)
Lákalo vás niekedy ochutnať cesto na vianočné pečivo? Pozrite sa, čo si môžete privodiť! (Zdroj: thinkstock.com)

Čas Vianoc sa nezadržateľne blíži. Ani sa nenazdáme a za sviatočný stôl zasadneme spolu s blízkymi a budeme si vychutnávať vianočnú pohodu. Tej ale predchádzali dni plné pečenia a upratovania.

Zrejme nikto z nás nie je výnimka a napiekol aspoň čo to. Pár medovníčkov, nejaké linecké kolieska, šuhajdy. Druhov koláčikov a suchého pečiva je mnoho, stačí si len vybrať a prispôsobiť sa rodinnej tradícii.

"Vianoce majú byť najmä o tradíciách, preto sa u nás doma pečú najmä klasické medovníky. Musím sa priznať, že ochutnávať cesto ma ani nikdy nenapadlo. Ochutnával som skôr vždy tvarohové plnky, ale to sa nepieklo na Vianoce," priznal nášmu portálu výživý poradca Ing. Libor Javro, ktorého sme sa na "ochutnávanie" opýtali z hľadiska výživy. 

Tiež ste ako malé deti radi pomáhali maminke v kuchyni pri pečení? A tiež vás lákalo neustále ochutnávať cesto za maminým chrbtom? Tomu sa nevyhol nik z nás, mnohí možno doteraz spomínajú na nepríjemný bruchabôl po tom, ako zjedli až príliš veľa surového cesta. Prečo sa toto vlastne deje a čo by sa nám mohlo stať, ak by ste to s „koštovaním“ prehnali?

"Pojedanie surové cesta v malom množstve nemôže nejako zásadne zdravotne uškodiť, ak sa samozrejme  v danom ceste nenachádzajú škodlivé mikroorganizmy. Ale naozaj iba v malom množstve. Ak by bolo takéto tepelne neupravené cesto konzumované vo veľkom množstve, tak je samozrejme môžné že príde u konzumenta k tráviacim ťažkostiam, pretože je ťažko stráviteľné," myslí si o vianočnom "maškrtení" výživový poradca Ing. Libor Javro. 

Vajíčka a salmonela

Zrejme to je to prvá vec, ktorá vám napadne, ak sa povie surové cesto. Ak si všetko pripravujete doma, aspoň viete, čo do cesta v skutočnosti ide. Nikdy ale neviete, či práve to vajíčko, ktoré držíte v rukách, nemá v sebe ukrytú potenciálnu hrozbu. Hoci pravdepodobnosť je 1:10 000, že vajíčko má v sebe baktériu, nič netreba riskovať, najmä nie pred sviatkami. Prečo sa vystavovať takému nebezpečenstvu?

Nechajte cesto cestom, zarobte ho podľa návodu a potom pri upečení prvej várky skontrolujte, či sú koláčiky dostatočne sladké. A dajte pozor aj na svoje ratolesti. Nevinné jedenie surového cesta nemusí dopadnúť dobre.

Salmonela má svoje špecifické príznaky, medzi ktoré patrí horúčka, hnačka, bolesti, ktoré môžu trvať aj týždeň. Pri deťom sú prejavy o niečo vážnejšie, spôsobiť môže zlyhanie obličiek.

Môže nám ublížiť múka či margarín?

Vianočné pečivo však nemusí byť iba o vajíčkach. Takmer pri každom miesení používame múky, niektoré druhy koláčikov si vyžadujú maslo či margarín. Môže sa nám stať niečo z týchto zdanlivo bezpečných surovín?

"Nebezpečenstvo je naozaj najväčšie z tých vajíčok, preto je vhodné do pečenia používať viditeľne kvalitné a nepoškodené vajíčka. Pretože nákaza pramení najmä zo škrupiny, kde sa patogén môže nachádzať," myslís si vyživový poradca. 

Tie najznámejšie a najhlavnejšieho „bohužiaľ“ nezabijeme miesením cesta, ale až jeho pečením. Z vajíčka salmonelu okrem toho dostanete varením, opekaním na panvici, smažením, teda všetkými postupmi, kde sa využíva tepelná úprava. Preto by sme cesto radšej ochutnávať nemali a mali by sme počkať až na čerstvé a voňavé koláčiky.

Kupovať či miesiť doma?

V dnešnej uponáhľanej dobe si niektorí z nás povedia, že preskočia všetky tie voňavé večery pri pečení a jednoducho kúpia hotové koláčiky. Je to jedna z ciest, ako sa pečeniu a ochutnávaniu surového cesta vyhnúť.

Na druhej strane existujú obchody, kde dnes zoženiete všetky druhy cesta – medovníkové, linecké, rôzne cestá s príchuťou na tie či tie druhy suchého pečiva. Je lepšie kupované cesto alebo predsa len to domáce, kde vieme, čo dávame?

„Komerčne pripravované cesto na koláčiky je relatívne bezpečné, pretože výrobcovia pasterizujú vajíčka, aby zabili baktérie salmonely, tiež tepelnej spracujú múku, aby zabili iné baktérie alebo E.coli,“ povedala Susan Whittier, profesorka patológie a bunkovej biológie na Columbia University Medical Center.

Zároveň ale dodala, že nič nie je 100%tné a aj v takomto ceste sa môžu nachádzať niektoré druhy baktérií. 

Dôraz na tradíciu dáva aj výživý poradca. 

"Je to individuálne, aj doma si viete podľa správneho postupu zabezpečiť zníženie rizika kontaminácie patogénu. Ja určite odporúčam domácu výrobu. Ide najmä o tradíciu," povedal Ing. Javro. 

 Čítajte tiež: Dostali ste na Mikuláša granátové jablko? Pozrite, čo spraví s vaším organizmom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9