Nevytvárajte si doma saunu: Prekúrené miestnosti sa vám môžu nepekne vypomstiť!

Nepreháňajte to s kúrením v miestnosti, inak sa to môže odraziť na vašom zdraví!
Zdroj: pixabay.com
2016-12-09 15:25:00

Obdobie vykurovania je v plnom prúde. Radiátory sú horúce, z komína sa dymí a za oknom zúri nepríjemný mráz. Staráme sa o to, aby sme zachovali teplo domova, no netreba to preháňať. Prekúrené miestnosti totiž spôsobujú problémy, o ktorých ste zrejme netušili!

V zimnom období zvykneme kúriť viac, ako je potrebné. Navyše, mnohí ani nevetrajú, aby sa studený vzduch nedostal do miestnosti. Vtedy je vlhkosť vzduchu veľmi nízka a molekuly sú ochudobnené o vodu. Suchý vzduch vdychujeme do pľúc, čo nie je až taký problém, pokiaľ by to bolo dočasne. V tom prípade by sa organizmus prispôsobil. Problém však nastáva vtedy, ak sa vo vykurovaných miestnostiach pohybujete niekoľko mesiacov!

Potrápia astmatikov a znižujú imunitu

Keďže vzduch neobsahuje molekuly vody a je skôr suchý, odoberá si ich zo všetkého, s čím príde do kontaktu. Pri vdychovaní sa "stretáva" s pokožkou, sliznicami, spojivkami, atď. Výsledkom je nielen vysušená pokožka, suchý nos, ale i podráždené oči, ktoré pália a režú! Vykurované domácnosti vedia poriadne potrápiť astmatikov, ktorí už majú existujúce problémy s kašľom. Problémy sa nevyhnú ani zdravým ľuďom, ktorí môžu pociťovať ťažkosti spojené s dýchacími cestami , e aj poriadne unaviť. Nielenže sú počas dňa viac unavení, ale dokonca i horšie zaspávajú. Kolotoč prebdených nocí vie narobiť nepríjemnosti.

Čo je však na tom najhoršie, odrazí sa to i na imunite! Očakávajte zníženú imunitu, vďaka ktorej môžete ľahšie ochorieť. Tým, že sa do organizmu dostáva suchý vzduch, prirodzená vlhkosť slizníc dýchacích ciest je narušená a infekcie tak majú ľahší prienik do organizmu.

Ako kúriť, aby vám nebolo teplo?

Nie je dobré, ak máte domácnosť príliš dlho prekúrenú. Odporúča sa začať s vykurovacou sezónou, až keď sa teploty blížia k nule. Mnohí zvyknú vykurovať radiátory, keď je vonku 10-15 stupňov. Pritom zbytočne. Ak vám je zima, nechajte radiátor aspoň na trojke. Taktiež nemusíte kúriť v každej miestnosti. Ak sú dve vedľa seba, stačí zakúriť v jednej a nechať otvorené dvere, čím sa tak teplo dostane do druhej miestnosti. Bude sa vám lepšie dýchať a nebude vás rezať v očiach.

Teplota v interiéri by sa mala pohybovať okolo 22-23 stupňov Celzia, pričom v noci je najideálnejších 18 stupňov Celzia. Vlhkosť vzduchu, ktorá praje nášmu zdraviu, by mala byť v rozmedzí od 40-60 %. Tak prospejete nielen vašej peňaženke, ale aj zdraviu. Suchší vzduch nebude hroziť a tým aj zdravotné problémy. Ak sa už vyskytnú, môžete si pomôcť napr. inhalovaním pary z horúcej vody s morskou soľou, ktorá pomôže odstrániť problémy so sliznicami. A dávajte si pozor so sušením mokrej bielizne v interiéri. Zakaždým ju sušte v inej miestnosti, no vyhýbajte sa spálne. Veľká vlhkosť vzduchu by mohla mať neblahý vplyv na ľudí s alergiami a astmou.

Zahrejte sa radšej horúcim čajom, horúcim kúpeľom, pod dekou alebo so svojou milovanou osobou!

Čítajte tiež: Zaužívaný spôsob vyliečenia ako klamstvo: Ležanie v posteli môže váš zdravotný stav zhoršiť!

2016-12-09 15:25:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia