Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pár mesiacov a je koniec? Smrteľná choroba už zrejme onedlho nebude zabíjať!

Zbavíme sa eboly v priebehu niekoľkých mesiacov?
Zbavíme sa eboly v priebehu niekoľkých mesiacov? (Zdroj: thinkstock.com)

Epidémia eboly môže byť zvládnutá do štyroch až šiestich mesiacov, uviedol dnes podľa agentúry AP generálny tajomník Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC), Senegalčan Elhadj As Sy.

Na tlačovej konferencii v čínskom Pekingu povedal, že tento časový rámec je možný v prípade "dobrej izolácie, dobrej liečby v potvrdených prípadoch a dobre zabezpečených a dôstojných pohrebov zosnulých".

V Pekingu sa koná regionálna ázijsko-tichomorská konferencia Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktorú pravidelne organizujú každé štyri roky.

Epidémia eboly za uplynulých desať mesiacov od vypuknutia pripravila o život už viac než 4500 ľudí. Najviac smrteľných prípadov sa vyskytlo v Libérii, Guinei a Sierre Leone.

Dominikánska republika zakázala vstup cudzím osobám

Dominikánska republika sa pripojila ku krajinám so zákazom vstupu na svoje územie pre cudzie osoby, ktoré za uplynulých 30 dní navštívili štáty postihnuté epidémiou eboly. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojší rezort zdravotníctva.

Táto karibská krajina tak nasledovala niekoľko ďalších štátov amerických svetadielov vrátane Kolumbie, Jamajky či Svätej Lucie. Pod tlakom je aj kabinet amerického prezidenta Baracka Obamu, od ktorého Kongres požaduje zákaz vstupu osobám z Libérie, Sierry Leone a Guiney, kde ebole podľahlo už takmer 4500 ľudí.

Podľa príslušného ministerstva sa opatrenie vzťahuje na všetkých cudzincov, ktorí navštívili krajiny, kde Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v súvislosti s ebolou stav pohotovosti. Rezort zdravotníctva nariadil imigračným a leteckým úradom plné dodržiavanie prijatých bezpečnostných krokov.

"Je nutné, aby všetky úrady zodpovedné za kontrolu a dohľad nad osobami prichádzajúcimi do krajiny dodržiavali tieto ustanovenia," uviedla ministerka verejného zdravotníctva Altagracia Guzmanová Marcelinová.

Rezort hodlá zriadiť v hlavnom meste aj špecializované liečebné centrum pre prípadný výskyt eboly.

Zarábajú na ebole

Kým štáty sveta vynakladajú nemalé finančné prostriedky na boj s vírusovým ochorením ebola, niektorí vynaliezavci sa na tom snažia zarobiť. V kamenných i internetových obchodoch sa tak do ponuky dostali výrobky s motívom eboly alebo ňou inšpirované.

Americká spoločnosť Giant Microbes napríklad slávi úspech s plyšovou hračkou v podobe vírusu ebola. Kus predáva po 8,95 eura a v pondelok boli všetky zásoby vypredané. Firma ponúka aj plyšový vírus v obrej verzii za 24,95 eura a plyšovú verziu mikroskopickej vzorky eboly za 12,95 eura.

Francúzsky denník Le Figaro napísal, že spoločnosť sa špecializuje na výrobu plyšových mikróbov a má v ponuke už 150 druhov. Sú určené nielen na hranie, ale aj na vzdelávanie i "ako zábavné darčeky pre ľudí so zmyslom pre humor".

Britská spoločnosť BBC informovala, že veľkej obľube sa tesne pred Halloweenom teší kostým podobný ochrannému odevu, aký si obliekajú ľudia pomáhajúci pri prevoze pacientov chorých na ebolu či dezinfekcii. Kostým pozostávajúci z dýchacej masky, ochranných okuliarov, celotelovej kombinézy, žltých čižiem a veľkých rukavíc, sa predáva za 79,99 dolára.

Za 24,02 eura je v predaji aj drevená krájacia doska so vzorom zmesi vírusov, vrátane eboly. Pre milovníkov japonskej kuchyne sa v ponuke objavili aj sety na suši s motívom eboly za 32,16 eura.  

Existujú aj prívesky, náušnice i náramky v tvare vírusu eboly. Americká webová stránka www.mashable.com informuje tiež o viacerých produktoch s motívom eboly. Sú medzi nimi aj tričká, ktoré modifikujú už otrepaný motív I love NY či I love Paris na I love Ebola. Existuje aj set tričiek, na ktorých je motív srdca v tomto nápise nahradený mapou amerického štátu Texas, odkiaľ hlásili obeť eboly i viacero nakazených zdravotníkov.

Kúpiť si možno aj tričko s nápisom "Bol som v Nigérii a všetko, čo odtiaľ mám, je toto trápne tričko a ebola". Tričká s týmto nápisom sú stále v predaji napriek tomu, že Svetová zdravotnícka organizácia označila epidémiu eboly v Nigérii za skončenú.

V USA sa predávajú aj súpravy pomôcok potrebných na prežitie pobytu v krajine, kde je výskyt eboly, látka na vyšívanie napnutá na bubienku s predtlačeným vzorom v podobe vírusu eboly, ale aj rôzne nálepky, napríklad s textom "EBOLA - Obamov dar Amerike"

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9