Vakcína proti ebole? Neuveriteľné, koľko eur poskytne EÚ na jej výskum!

Ebola sa prenáša priamym kontaktom so živými a mŕtvymi nakazenými ľuďmi, preto by zdravotníci mali mať na sebe ochranné obleky.
Zdroj: SITA
2014-10-21 20:00:00

Európska komisia uvoľňuje 25 miliónov eur na výskum očkovacej látky proti nebezpečnej vírusovej chorobe ebola. Oznámil to včera komisár EÚ pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg.

"Európska komisia už financuje vakcíny, ale musíme urýchliť tempo ich schválenia pre využitie u ľudí," povedal Borg zákonodarcom Európskej únie počas diskusie na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu.

Financie budú pochádzať z výskumného programu Európskej únie s názvom Horizont 2020, dodal eurokomisár, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

EÚ a jej členské štáty už prispeli do boja proti ebole vyše 500 miliónmi eur, pričom "v nasledujúcich dňoch" sa očakávajú ďalšie prísľuby, vyhlásila komisárka EÚ pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová.

Zdravotné kontroly už aj na českých letiskách

Na pražskom Letisku Václava Havla a ďalších štyroch letiskách v Českej republike zaviedli dnes ráno zdravotné kontroly cestujúcich medzištátnych letov. Dôvodom je pokračujúca epidémia eboly v západnej Afrike, oznámil Český rozhlas.

Pasažieri medzištátnych letov by mali ešte na palube lietadiel vypĺňať dotazník, takzvanú príletovú kartu. Musia v nej uviesť, kde sa pohybovali 42 dní pred cestou, čo je dvojnásobok inkubačnej doby v prípade eboly.

Cestujúci, ktorí v stanovenej dobe navštívili Libériu, Guineu alebo Sierru Leone - krajiny najviac postihnuté súčasnou epidémiou - sa okrem toho musia nechať vyšetriť.

Na pražskom letisku za týmto účelom vzniklo špecializované pracovisko s nepretržitou prevádzkou. Rizikovým pacientom tam budú lekári merať teplotu bezdotykovým teplomerom a budú ďalej zisťovať podrobnosti o ich pobyte v cudzine a v ČR.

Pasažieri so zvýšenou teplotou a ďalšími ťažkosťami budú prevezení na infekčnú kliniku Nemocnice na Bulovke, kde ich podrobia ďalším vyšetreniam.

Trochu iný postup sa bude uplatňovať na letiskách v Ostrave, Brne, Pardubiciach a Karlových Varoch. Následné vyšetrenia rizikových osôb tam budú zabezpečovať krajské hygienické stanice.

Preventívne opatrenia začali platiť dnes o ôsmej hodine ráno a podľa informácií Českého rozhlasu ešte celý systém nefunguje tak, ako by mal. Naplno sa rozbehne až v nasledujúcich hodinách a dňoch.

V prípade odmietnutia vyplnenia dotazníka hrozí cestujúcim pokuta až 10.000 korún. U reálne rizikových osôb sa celá vec posúva do sféry trestného zákonníka. Cudzincom v takomto prípade hrozí zákaz vstupu do ČR.

Podobné kontroly ako Česku už kvôli ebole zaviedli na letiskách v USA, Kanade, Francúzsku alebo Británii.

2014-10-21 20:00:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia