Konečne pozitívne správy: Je smrteľný vírus na ústupe?

Ebola si vyžiadala niekoľko tisíc obeti, budeme mať od nej konečne pokoj?
Zdroj: SITA
2014-10-20 20:30:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oficiálne potvrdila zastavenie šírenia eboly v Nigérii, kde zaznamenali 20 potvrdených alebo predpokladaných prípadov ochorenia, z toho osem smrteľných.

Oznámenie prišlo po uplynutí 42 dní, počas ktorých neboli v Nigérii hlásené žiadne nové prípady eboly. Maximálna inkubačná doba u tejto nebezpečnej vírusovej choroby predstavuje 21 dní.

"V Nigérii momentálne nie je ebola. Je to ohromný úspech," povedal na tlačovej konferencii v nigérijskej metropole Abuja predstaviteľ WHO v krajine Rui Gama Vaz.

Rovnaké oznámenie zverejnila WHO minulý týždeň aj ohľadne Senegalu. Stalo sa tak 42 dní po potvrdení jediného prípadu eboly u muža, ktorý do Senegalu pricestoval zo susednej Guiney.

Skríning na belgických letiskách

Belgická národná koordinátorka pre ebolu Erika Vliegheová potvrdila, že na belgických letiskách sa oddnes zavádza povinný skríning cestujúcich zo západoafrických afrických krajín postihnutých ebolou, s ktorými má Belgicko priame letecké spojenie.

Skríning sa bude vykonávať v prípade pasažierov z Guiney, Libérie a Sierra Leone. Nový belgický premiér Charles Michel zdôraznil, že Belgicko koná rovnako ako niektoré ďalšie krajiny, ktoré toto opatrenie na svojich letiskách už zaviedli. Ide o USA, Kanadu, Britániu, Francúzsko a Českú republiku.

Belgická ministerka pre sociálne záležitosti vecí a zdravie Maggie De Blocková oznámila vymenovanie národnej koordinátorky pre ebolu minulý týždeň. Stalo sa tak deň po tom, ako sa zástupcovia rezortov zdravotníctva EÚ zhodli v Bruseli na tom, že úrady jednotlivých členských krajín môžu prijať samostatné rozhodnutia na kontrolu cestujúcich z postihnutých krajín.

Belgická spoločnosť Brussels Airlines je jednou z mála leteckých spoločností, ktoré ešte ponúkajú lety do regiónu západnej Afriky. Okrem Belgičanov tam ešte lietajú francúzske letecké spoločnosti.

Na tému ebola dnes rokujú aj ministri zahraničných vecí EÚ počas stretnutia v Luxemburgu. Pokúsia sa "rozhýbať" európsku reakciu na epidémiu eboly, ktorá predstavuje potenciálnu hrozbu najväčšej humanitárnej katastrofy našej generácie.

2014-10-20 20:30:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia