Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ohrozuje celý svet: Takto postupne zabíja vírus ebola ľudský organizmus!

Ebola je agresívny vírus, ktorý takmer každého pripúta na lôžko.
Ebola je agresívny vírus, ktorý takmer každého pripúta na lôžko. (Zdroj: profimedia.sk)

Je agresívnejší než HIV, nemilosrdný a svoje obete si nevyberá. Smrteľný vírus ebola straší celý svet a zabil viac ako 600 osôb. Pozrite sa, ako vírus postupne zabíja ľudský organizmus!

Ako sa človek môže nakaziť?

Vírus sa prenáša prostredníctvom priameho kontaktu s krvou, sekrétmi alebo inými telesnými tekutinami (napr.: sliny, moč) nakazených ľudí alebo zvierat (napr. opice, netopiere). Akonáhle sa človek nakazí, choroba sa môže rýchlo šíriť v rámci spoločenstva, v ktorom sa daná osoba nachádza. Preto sú najviac ohrození hlavne zdravotní pracovníci, ktorí prichádzajú do kontaktu s chorými pacientmi a rodinní príslušníci.

Napodobňuje prechladnutie

Človek, nakazený Ebolou, má teplotu a nechuť k jedlu. Bolí ho hlava a v krku cíti nepríjemnú bolesť. Zo začiatku má príznaky veľmi podobné prechladnutiu, ale nesmie sa dať oklamať! V skutočnosti mu vírus napadol imunitný systém. Ničí bunky v tele podobne, ako je to pri HIV, aj keď Ebola je ešte agresívnejšia a ničí stavebné kamene imunitného systému. Inkubačná doba - od nákazy, až po tom, ako sa začnú prejavovať prvé príznaky choroby – sú 2 až 21 dní. Akonáhle začne obeť trpieť horúčkou, ochromujúcou bolesťou hlavy a bolesťou svalov, stáva sa pre ostatných nákazlivou.

Práve skutočnosť, že vírus na začiatku nakazenia napodobňuje príznaky prechladnutia v  raných štádiách, robí z neho ochorenie, ktoré je veľmi ťažké diagnostikovať. Počas niekoľkých dní ustúpia prvé príznaky ochorenia do ďalšej fázy vírusu.

Bolesti celého tela, krvácanie, imunitný systém zlyháva

Diseminovaná intravaskulárna koagulácia, čo je porucha v organizme, spôsobuje zrazeniny a krvácanie: zrazeniny v pečeni, slezine, mozgu a ďalších vnútorných orgánov. Vírus preniká žilami a kapilármi a núti krvné cievy krvácať do okolitého tkaniva. Pacient bude trpieť bolesťami celého tela, od chronickej bolesti brucha, vracaniu až po hnačky.

Na trupe sa pacientovi objaví vyrážka, ktorá sa rýchlo šíri na končatiny a hlavu. Počas niekoľkých dní nastane moment, kedy sa niektorí šťastní pacienti zotavia, zatiaľ čo iní sa dostanú do smrteľnej fázy, kedy majú vysoké horúčky a krvácajú. Imunitný systém zlyháva, drobné cievy praskajú a spôsobujú spontánne krvácanie z očí, úst, uší a iných otvorov na tele. Pacient môže mať tiež vnútorné krvácanie v gastrointestinálnom trakte a iných vnútorných orgánoch.  Beľmo očí sa mu zmení na červeno a v zvratkoch a hnačke sa nachádzajú stopy krvi.

U tých, ktorí podľahnú chorobe, je smrť zvyčajne výsledkom mnohonásobného zlyhania orgánov, krvácania a šoku. Zvyčajne sa vyskytuje medzi 8 a 17 dňami po tom, čo osoba prvýkrát ochorie. Pre tých, ktorí prežijú, sa však boj s chorobou ani zďaleka neskončil. Musia byť stále pod dohľadom lekárov. Vírus dokonca môže byť sexuálne prenosný až 40 dní po tom, ako sa muž uzdravil!

Po prekonaní choroby ďalšie komplikácie

V súčasnosti neexistuje vakcína na ochranu proti vírusu Ebola. Pre tých, ktorí mali šťastie a prekonali túto chorobu, nemajú ešte zďaleka nič vyhraté. Číhajú na nich ďalšie zdravotné problémy! Často sa stáva, že sa u tých, čo Ebolu prekonali, vyvinú chronické zápalové stavy, ktoré majú vplyv na kĺby a oči. Môžu mať problémy, ktoré im môžu znepríjemňovať celý zvyšok života. Ako povedal Dr. Amar Safdar, profesor infekčných chorôb a imunológie na NYU Langone Medical Center, komplikácie sú výsledkom imunitnej odpovede tela na Ebolu. Tí, čo prežili, sú vystavení riziku vzniku bolesti kĺbov (podobné artritíde) a kostí. Často sa tiež sťažujú na stav zvaný uveitída, ktorý môže spôsobiť slzenie, citlivosť v oku, zápal a v extrémnych prípadoch oslepnutie.

Kde zúri?

Epidémia Eboly vyčíňa v západnej Afrike. Začalo sa to v malej dedinke v Guinei a od februára je zatiaľ nahlásených 678 vyhasnutých ľudských životov, pričom množstvo ľudí je nekazených. Rozšírila sa dokonca aj do susednej Sierra Leone a Libérie. Ebola bola prvýkrát objavená v roku 1976.

Ebola vo Veľkej Británii?!

V Afrike bojujú ľudia s agresívnym vírusom z plných síl. Najnovšie vláda v Libérii oznámila uzavretie všetkých škôl v krajine na zastavenie šírenia smrtiaceho vírusu.

Čo je však najhoršie, sú obavy, či  sa náhodou vírus nedostal aj do Veľkej Británie! Údajne mohol vstúpiť do krajiny cez prepašované kontaminované exotické mäso z Nigérie. Ide o mäso z voľne žijúcich zvierat ulovených v Afrike, Ázii a Južnej Amerike. Vedci sa obávajú, že by mohlo dôjsť k prepuknutiu choroby! Ako povedal profesor Robert Dingwall, expert na infekčné ochorenie na Nottingham Trent University, zle pripravené mäso mohlo spôsobiť začiatok šírenia vírusu. Veľa divokých zvierat nesie v sebe vírus a často sa stáva, že je mäso z nich zle pripravené. Preto by mohlo spôsobiť epidémiu  a skončiť na trhu v Londýne. Rozšíri sa Ebola aj do Európy?

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9