Toto nikto nečakal: Viac porcií ovocia a zeleniny nezvyšuje pozitívny účinok na zdravie!

Viac ako 5 porcií ovocia a zeleniny denne nezvyšuje pozitívny účinok na zdravie.
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-30 18:00:00

S konzumáciou ovocia a zeleniny to netreba preháňať. Obe zložky potravy síce znižujú riziko infarktu alebo rakoviny, viac ako päť odporúčaných dávok denne však tento efekt neposilňuje, vyplýva z metaanalýzy zverejnenej v najnovšom čísle časopisu British Medical Journal.


Rakovine nezabráni

Ešte pred desiatimi rokmi sa vedci domnievali, že päť porcií ovocia alebo zeleniny denne môže zabrániť až 30 percentám všetkých prípadov rakoviny, píše v tejto súvislosti nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Napriek tomu rakovina postihuje aj ľudí, ktorí pravidelne jedia brokolicu, jablká či papriku.

Nádeje na ochranný účinok ovocia a zeleniny boli však z veľkej časti založené na neprípustnom zovšeobecňovaní výsledkov pokusov s bunkami alebo zvieratami. Okrem toho sa zistilo, že najmä lepšie príjmové skupiny, ktoré jedli viac ovocia a zeleniny, síce žili dlhšie, no tento účinok nespôsobil každodenný príjem vitamínov, ale zdravší spôsob života ako taký a vyššia priemerná dĺžka života príslušníkov tejto spoločenskej vrstvy.

Rastlinná strava, dlhší život

Výskumníci z Číny a USA teraz analyzoval 16 štúdií zahŕňajúcich viac ako 830.000 účastníkov, z ktorých asi 56.400 v sledovanom období (päť až 26 rokov) zomrelo, z nich 11.500 na kardiovaskulárne ochorenia a 16.800 na rakovinu. Sledovali a zohľadňovali sa rôzne iné faktory vrátane veku, indexu telesnej hmotnosti (BMI) a spotreba cigariet. V niekoľkých štúdiách zisťovali vedci stravovacie návyky dotazníkom, v iných si účastníci viedli denník. Jedna porcia ovocia a zeleniny v štúdiách mala asi 80 gramov.

Ukázalo sa, že v priemere dlhšie žili tí, ktorí pravidelne prijímali rastlinnú stravu. Vyššia spotreba ovocia a zeleniny bola signifikantne spojená s nižším rizikom úmrtia na rôzne príčiny, najmä na kardiovaskulárne ochorenia.

Viac ako päť porcií denne nepomôže

Z počítačového modelu vyplynulo, že každá ďalšia a pravidelne konzumovaná porcia ovocia alebo zeleniny denne znížila riziko predčasného úmrtia o päť percent. Riziko úmrtia na srdcovocievne choroby sa znížilo asi o štyri percentá, riziko vzniku rakoviny ostalo nezmenené. Konzumovanie viac ako piatich porcií denne však tento pozitívny efekt už nestupňovalo.

Je to v rozpore s výsledkami britskej štúdie vedcov z University College v Londýne zverejnenej v marci 2014 v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, ktorí odporúčajú sedem porcií denne, pripomenul časopis Der Spiegel.

Keďže však čínski a americkí vedci iba hodnotili pozorovacie štúdie, z údajov nemožno priamo odvodiť, či je za zníženú úmrtnosť zodpovedná zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny. Dôležitú úlohu mohli zohrať ďalšie faktory, ktoré neboli dostatočne zohľadnené, konštatuje Der Spiegel.

2014-07-30 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia