Rozoznávate farby? Odhaľte vďaka unikátnemu testu, či netrpíte farbosleposťou!

Niektorí trpia farbosleposťou, ktorá ich v bežnom živote môže obmedzovať.
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-31 11:45:00

Farbosleposť vám môže prekaziť sen o budúcom povolaní, ale aj znepríjemniť život. Aj keď každý vie, že existuje, málokto o nej hovorí. Pritom trpí farbosleposťou pomaly každý desiaty muž. Zistite, či s tým nemáte problém aj vy!

Ako vidia svet farboslepí?

Farbosleposť má niekoľko typov. Záleží podľa toho, akú farbu človek vníma. Farboslepí majú často problém rozlíšiť nejakú konkrétnu farbu, zatiaľ čo ostatné farby od seba odlišujú. Len málokedy sa stáva, že by pacient nevidel všetky typy farieb, t.j. mal by len čiernobiele videnie. Väčšina vidí rovnako zelenú a červenú farbu, čo v tomto prípade ide o tzv. červeno-zelenú farbosleposť. Tieto farby jednoducho od seba nevedia odlíšiť.

Ak si neviete predstaviť, ako vidia farboslepí svet, pozrite si nižšie priložené video!

Farbosleposť je porucha vrodená, no môže byť aj získaná (pri vystavení niektorým škodlivým chemikáliám). Aj keď sa s ňou človek naučí žiť, musí rátať s určitými obmedzeniami. Napr. nemôže vykonávať prácu vodiča z povolania.

Test, ktorý ukáže, ako dobre vidíte

Ak si nie ste istí, či dobre rozoznávate farby, zistíte to vďaka unikátnemu testu! Farebné okienka zoraďte podľa odtieňov farieb kliknutím a ťahaním, pričom okienka na okrajoch zostávajú na mieste. Ak budete mať všetky štyri rady okienok zoradené, kliknite na Score Test. Pamätajte, čím menšie skóre, tým lepšie vidíte.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Fotogaléria

2014-07-31 11:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: xrite.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia