Nejeden moderný Európan je presvedčený, že ľudia sa v minulosti stravovali zdravšie ako dnes. Keď sa však dozviete, čo sa v stredovekom jedálničku nachádzalo pomerne často, možno aspoň čiastočne zmeníte názor.
Holanďania pili víno, Dáni a Litovčania skôr pivo, ku ktorému jedli prevažne surové, zle uvarené mäso. Vyplýva to z vedeckej štúdie uverejnenej v časopise Plos One, ktorá zhŕňa výskum stovky rokov starých zvyškov stolice vykopanej na miestach starých latrín.
Čítajte viac: Populárna diéta podľa krvných skupín: Doktor Bukovský prezradil, či má v sebe zrnko pravdy
Tím okolo Martina Söa z univerzity v Kodani skúmal predovšetkým genóm vajíčok parazitov, ktoré sa našli v pozostatkoch starých ľudských exkrementov. Odhaliť tak mohli nielen spôsob, akým sa ľudia v čase medzi rokmi 500 pred naším letopočtom a 1700 nášho letopočtu v severnej Európe a na Blízkom východe stravovali, ale tiež to, aké chovali domáce zvieratá, informovala agentúra DPA.
Surové ryby a mäso
Takzvaným sekvenovaním DNA je podľa štúdie možné získať oveľa lepšie výsledky ako doterajším skúmaním pomocou mikroskopov. Vedecký tím skúmal staré latríny v Bahrajne, Jordánsku, Dánsku, Holandsku a Litve. V nich našli vedci vajíčka mnohých parazitov, vrátane škrkavky detskej a tenkohlavca ľudského, ktoré - ako už ich mená napovedajú - parazitujú na človeku.
Čítajte viac: Podivné krutosti medicíny: Najšialenejšie metódy, ktoré sa používali v minulosti
Niektoré z identifikovaných parazitov sa prenášajú z človeka na človeka, iné cez zvieracieho medzihostiteľa, napríklad prasa alebo rybu. Zo skúmania týchto cudzopasníkov vyplynulo aj to, že v jedálničku ľudí v severnej Európe sa kedysi nachádzali ryby a bravčové mäso, ktoré boli prakticky ešte surové. Analýza vajíčok tiež odhalila, že dávni obyvatelia severnej Európy chovali ako domáce zvieratá ovce, kone, psy a ošípané.
Okrem vajíčok parazitov skúmali vedci aj rastlinnú a živočíšnu DNA nájdenú vo zvyškoch exkrementov na mieste starých latrín. Aj to prinieslo informácie o tom, ako ľudia kedysi lovili a ako sa stravovali. V Dánsku napríklad podľa štúdie v rokoch 1000 až 1400 lovili predovšetkým vráskavca myšoka, srny a zajace. Navyše, jedli veľa kapusty a pohánky, ale tiež jačmeň, hrach a ďalšie strukoviny, jahody, slivky, hrušky, rebarboru a lesné plody.