Podivné krutosti medicíny: Najšialenejšie metódy, ktoré sa používali v minulosti

Zdroj: profimedia.sk
2018-03-03 15:30:00

Hoci v súčasnosti sa môžeme na lekárov a modernú medicínu spoľahnúť, kedy to tak nebolo. V minulosti ľudia nemali také vedomosti z oblasti anatómie ľudského tela a medicíny. A tak nasledovali roky plné bizarných omylov, pokusov a podivných praktík o vyliečenie pacienta!

Klystír tabakového dymu

Všetci boli presvedčení o liečivých vlastnostiach tabaku! Čo je však na tom najhoršie, ide o to, akým spôsobom liečili ľudí tabakom. V 17. a 18. storočí sa do povedomia dostal klystír z tabakového dymu. Dobre čítate. Základom bolo fúknuť pacientovi do análneho otvoru z tabaku. Takýmto spôsobom sa napr. pokúšali priviesť k životu človeka po utopení. Otázkou ostáva, prečo dym fúkali práve do toho otvoru. Keď sa dymový klystír moc neujal, lekári dali prednosť klasickému oživovaniu.

Čítajte tiež: Odborníci sa chystajú zakročiť: Na povrch vyšla temná stránka homeopatík

Antimasturbačný krúžok na penis

V minulosti bola masturbácia zahanbená z kultúrnych, morálnych alebo náboženských dôvodov. Viktoriáni tvrdili, že toto zbytočné potešenie robí len zlobu a z ľudí čerpá energiu, čo videlo k chorobe, šialenstvu a smrti. Našťastie, k dispozícii bol krúžok na penis Jugum. Tento nepríjemný krúžok sa pripevnil na penis a bol navrhnutý tak, aby spôsobil čo najviac bolestí, ak by sa náhodou človek pokúsil masturbovať a znemožňoval tak erekcii, ako sa píše na iflscience.com. Môžeme byť radi, že americká lekárska asociácia v roku 1972 vyhlásila masturbáciu za úplne normálnu a nie za duševnú chorobu. 

Elektroterapeutická klietka

Hoci to neznie príliš terapeuticky, táto klietka sa vo Francúzsku používala v rokoch 1890 až 1910 na liečbu ľudí trpiacich neurologickými a psychickými poruchami. Pacienti údajne stáli v klietke, zatiaľ čo silné prúdy prechádzali drôtmi, ktoré boli okolo klietky. Hoci pacienti boli v bezpečí, otázkou je, či im to vôbec pomohlo..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fajčiaca bábika

Zoznámte sa s bábikou Susan, ktorá poukazuje na dôležitý problém. Bábika vyrobená v Spojenom kráľovstve bola použitá na preukázanie škodlivých účinkov fajčenia počas tehotenstva, ktoré zahŕňa zvýšené riziko potratu, rozštiepenia podnebia a syndróm náhlej úmrtnosti detí (SIDS). Umiestnite do úst zapálenú cigaretu. Dym sa nasmeruje do nádoby obsahujúcej vodu a model plodu. Keď cigareta vyhorí, voda bude hnedej farby a decht sa bude zhromažďovať na vodnej hladine.

Vŕtanie do lebky

Máte bolesti hlavy? Pomôže, ak si necháte vyvŕtať do lebky dieru! Pred tisíckami rokov išlo o najmodernejší liek. Tento spôsob liečby sa nazýval trepanácia, išlo o liečebnú metódu, ktorá mala zbaviť postihnutého zlých duchov. Potom sa pomocou nej liečili bolesti hlavy, kŕče, epilepsia či rôzne infekcie. Tento výkon bol jednoduchý. Išlo o vyvŕtanie diery do ľudskej lebky.

Trepanácia sa dokonca aj dnes vykonáva, no v súčasnosti ju majú na starosti neurochirurgovia a na zákrok sa využívajú špeciálne nástroje. Dôvodom pre použitie tohto zákroku je napr. subdurálny hematóm (krvná zrazenina) alebo poranenia hlavy. Trepanácia pomáha zmierniť vnútrolebečný tlak a zabraňuje prípadným poškodeniam mozgu.

Zdravotnícke pomôcky v občianskej vojne

V americkej občianskej vojne boli amputácie končatín na dennom poriadku. V čase, keď o baktériách sa ešte nič nevedelo a nemocnice boli drasticky nedodržiavané a nesterilné, amputácia nôh pomocou pílky či iného nástroja, ktorý bol po ruke, bol často jediným spôsobom, ako zabrániť infekciám.

Z tohto dôvodu vojenská zdravotnícka súprava občianskej vojny vyzerala skôr ako Frankensteinova taška na náradie ako kufor lekára, ktorý predstavoval množstvo klamných klieští a amputačných píl.

Fotogaléria

2018-03-03 15:30:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia