Nočná mora v zubárskom kresle: Po týchto FOTO uveríte, že bola skutočná!

Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2018-02-17 06:00:00

História zubného lekárstva siaha do dávnych čias pred Kristom, no najväčší pokrok v starostlivosti o chrup nastal až v posledných storočiach. Kým si ľudia dvakrát denne začali čistiť zuby, bola pre nich návšteva zubára strach naháňajúcou predstavou.

Prvá zmienka o zubnom kaze pochádza zo sumerského textu starého zhruba 7-tisíc rokov. Už vtedy sa ľudia zamýšľali nad tým, prečo sa zuby kazia a hľadali spôsoby, ako chrup ošetrovať. Počiatky zubného lekárstva vznikli prekvapivo skoro – prvým zubárom v histórii bol egyptský lekár Hesy-Re, čo dokumentuje nápis na jeho hrobke z roku 2600 pred naším letopočtom, uvádza Americká zubná asociácia (ADA).

Čítajte viac: VIDEO Mladík si 20 rokov neumýval zuby, dopadol strašidelne

O stomatologických zákrokoch na európskej pôde sa prvýkrát zmieňujú Aristoteles a Hippokrates v piatom až treťom storočí pred naším letopočtom. Pokazené zuby Gréci vyťahovali kliešťami, a dokonca sa snažili opravovať alebo fixovať, keď sa rozpadli. Okrem toho sa vtedajší zubári snažili boľavé zuby aj liečiť.

Prvá plomba?

Stomatológiu zdokonalili v 2. storočí nášho letopočtu Etruskovia, ktorí vytvárali prvé protézy a mostíky zo zlata. O použití prvej zubnej výplne hovoria čínske archívy z roku 700 nášho letopočtu, ktoré spomínajú „striebornú hmotu“ podobnú známej amalgámovej plombe.

Po roku 1200 nášho letopočtu už v Európe pôsobili viacerí vzdelaní zubní špecialisti, ktorí dokázali vykonávať aj zložité chirurgické zákroky, ale prvá lekárska kniha, ktorá sa týkala výhradne zubného lekárstva, vyšla až v roku 1530 v Nemecku. Spomína sa v nej nielen ústna hygiena, ale aj vŕtanie zubov či zlaté výplne.

Osvietenstvo v stomatológii

Najväčšie zdokonalenie zubnej starostlivosti nastalo v osvietenskom 18. storočí a zaslúžil sa oň francúzsky chirurg Pierre Fauchard, ktorý je považovaný za otca moderného zubárstva. Fauchard ako prvý opísal a zhrnul praktické skúsenosti zubného lekárstva vrátane dôkladnej anatómie chrupu a návodu na jeho opravu.

Prvý zubár, ktorý navrhol použitie bielych plomb, nepochádzal z minulého storočia. S týmto nápadom prišiel Claude Mouton už v roku 1746, keď uvažoval o estetickejších spôsoboch opravy zubov. O niekoľko rokov neskôr sa zrodila ďalšia moderná novinka – Francúz Nicolas Dubois de Chémant si dal v roku 1789 patentovať svoj bizarný nápad – porcelánové zuby! Vtedy ešte netušil, že sa raz stanú žiadanou zubnou náhradou. Koncom 18. storočia skonštruoval John Greenwood prvú predchodkyňu moderných vŕtačiek. Bola síce poháňaná manuálnou silou, ale vrták dokázal rotovať.

Zubná pasta a kefka pre všetkých

Nasledujúce 19. storočie bolo obdobím zdokonaľovania vynálezov, napríklad zrýchľovania vŕtačky, základného zubárskeho nástroja. Začalo sa živo diskutovať o používaní amalgámových plomb a hľadali sa spôsoby, ako robiť zákroky tak, aby boli čo najmenej bolestivé. Zubár William Morton vykonal ako prvý operáciu s použitím éterickej anestézie. Na injekčnú aplikáciu vtedy zubári ešte nepomýšľali. Obdobie plné vynálezov zrodilo aj modernú zubnú pastu predávanú v obchodoch. Dovtedy ľudia používali na čistenie zubov prášok alebo tekutinu, ktorú predávali zubní lekári. Stačili dve desaťročia a zubná pasta sa v USA stala hygienickým doplnkom masovo vyrábaným v továrňach.

Zdravý a krásny chrup ako vizitka hygieny

O mikroflóre úst lekári uvažovali už pred nástupom 20. storočia. Americký zubár Willoughby Miller v roku 1890 ako prvý poukázal na mikrobiálny pôvod zubného kazu, čím vniesol nový pohľad na dôležitosť ústnej hygieny, resp. pravidelného čistenia zubov.

Minulé storočie bolo živnou pôdou pre rozvoj technologického vybavenia zubnej ambulancie. V roku 1938 sa na trhu objavila prvá nylonová zubná kefka a ústnu hygienu začali vyznávať všetky spoločenské vrstvy. V roku 1945 zaviedli Spojené štáty americké fluorizáciu pitnej vody. O tom, že dentálna hygiena výrazne eliminuje riziko vzniku zubného kazu, už nikto nepochyboval a v roku 1950 sa v obchodoch objavili zubné pasty obsahujúce fluorid sodný. Nasledujúce roky boli a sú érou estetickej stomatológie, ktorej trendy ovplyvňujú širokú verejnosť. Cieľom stomatológie už nie je len zuby udržiavať zdravé alebo ich opravovať, ale dôležitým parametrom je aj krása chrupu, ktorý je vizitkou našej ústnej hygieny a stravovacích návykov. 

Fotogaléria


Tagy:
zubár história stomatológie

2018-02-17 06:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia