Mladík si 20 rokov neumýval zuby, dopadol strašidelne: Varovanie dentálnej hygieničky

Jay sa dlhé roky hanbil otvoriť ústa.
Zdroj: Youtube/Only Human
2017-07-13 06:00:00

Nezdravé životné návyky a strach zo zubára sa 21-ročnému mladíkovi nevyplatili. Len čo sa pokúsil na niektoré z dievčat zapôsobiť a pousmial sa, všetok jeho šarm vyprchal. Odstrašujúci chrup ho dohnal k radikálnemu riešeniu.

Jedného dňa si Jay povedal dosť! Pozbieral všetku odvahu a prihlásil sa do britskej formy reality šou Embarrassing Bodies vo vysielaní Channel 4. Ukázalo sa, že urobil jedno z najlepších rozhodnutí vo svojom živote. Vďaka tomu sa jeho dve desaťročia nečistených zubov chopilo niekoľko odborníkov.

Čítajte tiež: Ako zabrániť zubnému kazu počas teplých dní? Toto pomôže!

Zubár Jayovi naordinoval extrakciu 11 zubov a následné nasadenie implantátov. Hoci mal mladík veľký strach, do zubárskeho kresla si napokon sadol a náročné procedúry pretrpel.

 

Nezáujem o zubnú kefku zanechal na Jayovom chrupe škaredé stopy. Niekoľko zubov zúfalo hnilo a mnohé z nich boli pokryté hrubou vrstvou povlaku. Mladík priznal, že k devastácii jeho chrupu prispela aj častá konzumácia sladkostí a sladených šumivých nápojov.

Čím sa stav Jayovho chrupu zhoršoval, tým väčší strach pociťoval z návštevy zubára. Keď sa mladík objavil v šou Embarrassing Bodies, prah zubnej ambulancie prekročil prvýkrát. Jeho snaha ale bola korunovaná úspechom – dnes má zuby doslova ako nové. Navyše, bez ich čistenia si odteraz nevie predstaviť deň.

Jeho organizmus dlhé roky bojoval s infekciou

Podľa dentálnej hygieničky Ivony Bondorovej z ambulancie Dental Ivon hrozia zanedbávaným zubom známe infekčné ochorenia – zubný kaz a problémy s ďasnami. Následkami sú zápach z úst, rozklad tkanív (zubného tkaniva aj ďasien), krvácanie z ďasien a bolesť.

„Predstavte si, že ak si mladík nečistil zuby vôbec, jeho organizmus dlhé roky bojoval s infekciou. Jedného dňa by sa infekcia, ktorá sa krvnou cestou šírila do celého organizmu, mohla rozvinúť na ťažké ochorenia v celom organizme“ zhodnotila odborníčka.

Ako dodala Ivona Bondorová, veľa podobných prípadov sa vyskytuje aj na Slovensku. „Hlavne deti a juniori prichádzajú o zuby už v mladom veku. Je to spôsobené tým, že nechodia na prevencie, nevedia, čo je kaz a ochorenie ďasien, nemajú dostatok informácií o tomto ochorení, od malička si nebudujú zdravé návyky a zodpovední sú za to rodičia,“ spresnila.

Dentálna katastrofa

Zubný kaz sa vytvára na drsnej ploche skloviny v miestach, kde povlak (mäkká vrstva obsahujúca veľké množstvo baktérií) nie je pravidelne rozrušovaný. „Ak sa dlhodobo mechanicky nerozrúša jemným vláknom zubnej kefky, zmineralizuje. Zo sliny sa potom vytvára tvrdý zubný kameň. Slina obsahuje rôzne prvky ako vápnik a minerály. Ak ale v ústach, kde prevláda vlhké prostredie, obmýva slina dlhodobo drsnú plochu, plak (plak je zubný mikrobiálny povlak, biofilm na povrchu zubov a ich náhrad, ktorý má svoju štruktúru, nedá sa odstrániť výplachom, dá sa odstrániť len mechanicky) mineralizuje, vzniká tvrdý zubný kameň,“ vysvetlila dentálna hygienička.

Množstvo baktérií obsahuje aj zubný kameň. Tie pri dlhodobom pôsobení deštruujú sklovinu. Po každom jedle v ústach klesá pH a vzniká kyslé prostredie. „Záleží od času, ako dlho je sklovina v kyslom prostredí. Prirodzene jej trvá 30 až 60 minút, kým zremineralizuje a pH stúpne do zásaditého. Až vtedy je pripravená na ďalšie zásahy, napríklad na mechanické čistenie zubnou kefkou,“ upozornila Ivona Bondorová, podľa ktorej je častá konzumácia cukru živnou pôdou pre baktérie. V ústach spúšťa hotovú chemickú katastrofu. 

Ako dentálna hygienička dodala k prípadu 21-ročného mladíka, hoci na videu neuviedli, že by muž netrpel ochorením ďasien, známky sfarbenia a zdurenia ďasien napovedajú, že ochorenie sa už uňho začalo rozvíjať. Zo snímky panoramatického röntgenu vyplýva, že závesný aparát zubov ešte nemusí byť výrazne postihnutý. Napriek tomu môže mať podľa Ivony Bondorovej mladíkov prípad jeden podstatný háčik: „Dentálna hygiena teraz uňho po implantologickej liečbe musí byť 300-percentná. Osvojiť si správne návyky môže byť u tohto mladíka komplikovanejšie, než u ľudí, ktorí sa o svoje zuby vždy vzorne starali.“

Fotogaléria


Tagy:
chrup dentálna hygiena nečistené zuby

2017-07-13 06:00:00  |  Foto: Youtube/Only Human Video: Youtube/Only Human  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia