Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ťažké vytriezvenie, z ktorého nebudete nadšení: Takto je to v skutočnosti so zážitkami blízkych smrti!

Skutočne existuje život po smrti?
Skutočne existuje život po smrti? (Zdroj: Thinkctock.com)

Existuje život po smrti? Jedna z najčastejších otázok, ktoré si ľudia kladú, no odpoveď zatiaľ nikde. Téma o zážitkoch blízkych smrti je stále zahalená rúškom tajomstva a vedci sa doslova predbiehajú v tom, kto konečne túto záhadu rozlúšti. Že by sa tak už konečne stalo?

Niektorí tvrdia, že sa vznášali nad vlastným telom, iní prechádzali tunelom, pričom ich oslepilo svetlo na jeho konci. Ďalší sa stretli s milovaných človekom, ktorý už nie je medzi živými. Prípadov neustále pribúda a zhodujú sa svojimi výpoveďami o tom, čo zažili, keď prežili klinickú smrť. Každý by chcel počuť jediné: že je to všetko pravda a že smrťou sa život nekončí, ale práve naopak. Budeme žiť v krásnom prostredí, kde neexistuje bolesť a kde sa stretneme so svojimi milovanými, ktorí už sú v nebi. Bohužiaľ, prichádza veľké vytriezvenie!

Ide len o trik mysle?

Z najnovšieho zistenia zrejme nebudú mnohí nadšení. Vedci z Liege University podrobne preskúmali výpovede ľudí o zážitkoch blízkych smrti a prišli k jednoznačnému záveru. Tieto zážitky môžu byť trikom našej mysle. Vznášanie sa nad vlastným telom, prechádzanie tunelom či stretnutie so zosnulými blízkymi. Detailná analýza príbehov stoviek ľudí odhalila, že tieto zážitky nemali len tí, ktorí sú na smrteľnej posteli, ale aj piloti, horolezci, potápači a podobne. Taktiež ľudia z rôznych kultúr si prejdú údajne rovnakou "cestou", čo naznačuje, že ide o akýsi vtip v mozgu než záležitosť viery. Predchádzajúci výskum ukázal, že takmer jeden z piatich pacientov so srdcovým infarktom mali zážitky blízky smrti.


Katastrofa v podobe citrónovej vody: Takto sa vám môže vypomstiť!


Belgický neurológ Steven Laureys skúmal spomienky 400 ľudí z celého sveta. Medzi nich patrila i žena, ktorá sa dostala do kómy po tom, čo ochorela v priebehu tehotenstva. Stretla sa so svojím zosnulým mužom, s ktorým kedysi tvorila pár.

"Môj muž zomrel pri leteckom nešťastí, ale ja som ho fyzicky naozaj videla. Za nami bol lúč svetla a jasne modrá obloha," opisuje ženy svoj zážitok.

Dr Laureys zistil, že napr. horolezci môžu mať pocit, ako by dlho niekam padali a piloti zase hlásia, ako by boli mimo lietadla, ktoré letelo samé. Keďže sú skúsenosti so zážitkami blízkych smrti podobné, možno zistiť, čo by mohlo byť ich príčinou. Údajne sa dajú vyvolať aj náhlymi zmenami krvného tlaku, kedy sa mení aj zásobovanie mozgu kyslíkom. Taktiež hyperventiláciou a rýchlymi zmenami polohy tela. Mozgové skenery a iné technológie poukázali na oblasť v mozgu, ktorá by mohla byť kľúčom k vytváraniu týchto záhadných pocitov.

"Zistili sme, že aj ľudia, ktorí sú v bezvedomí alebo v kóme, by mohli žiť bohatý neurologický život," dodal na záver Dr. Laureys.

Čítajte tiež: Zlozvyk, ktorý mnohí robia a pripravujú sa o veľa: Takto by sa mal konzumovať melón!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9