Hra Pokémon GO ovládla celý svet: Takto v skutočnosti pôsobí na naše zdravie!

Hra Pokémon GO vyvolala šialenstvo.
Zdroj: SITA
2016-07-19 06:00:00

Posledné týždne sa o ničom inom nehovorí, len o nej. Hra Pokémon GO trhá rekordy, pričom spočiatku bola dostupná len v niektorých štátoch. Teraz sa pomaly dostáva do Českej republiky i k nám. Odborníci zároveň prichádzajú so zaujímavým tvrdením, ako táto populárna hra pôsobí na naše zdravie!


Herný titul, pri ktorom si dnešní mladí ľudia môže zaspomínať na detstvo. Taká je hra Pokémon GO, ktorá vo svete vyvolala doslova ošiaľ. Mnohí jej prepadli! Vďaka GPS vidia na mape pokémonov, ktorých musia uloviť a taktiež rôzne pomocné vybavenia v podobe vajec, lektvarov a rôznych druhov pokéballov. Vyskytujú sa v uliciach a na to, aby ich chytili, musia čo-to pochodiť a dostať sa na určité miesto.

Podporuje fyzickú aktivitu

Podľa Matta Hoffmana, klinického asistenta profesora na Texas A&M College of Nursing pôsobí táto hra na naše zdravie! Vyhľadávanie pokémonov si vyžaduje chôdzu. Pokojne sa môže stať, že zatiaľ čo vy sa zabávate, ani nebudete vedieť ako, ale nachodíte toho celkom dosť. Jednoznačne možno prehlásiť, že hra Pokémon GO poskytuje zdravotné benefity vďaka zvýšenému pohybu, ktorý je potrebné pri nej vynaložiť. Má veľkú silu! Mnohých ľudí, ktorí moc neholdujú zdravému životnému štýlu, dokáže tak zdvihnúť z kresla a prinútiť ich k pohybu.

Bojuje s depresiou a úzkosťou

Navyše, znižuje napätie, čo je v prípade technológií výnimočné. Nerozdeľuje generácie, ale naopak, ide o nenásilnú hru, ktorú hrávajú celé rodiny. Spája komunitu, združuje ľudí a poskytuje príležitosť pre sociálnu interakciu. Taktiež zvyšuje pocit spolupatričnosti, čo môže mať pozitívny vplyv na naše emocionálne a duševné zdravie.    

To, že ovplyvňuje aj psychiku, dokazujú užívatelia, ktorí sa neváhali podeliť s ostatnými o skúsenosti s touto hrou na sociálnych sieťach. Údajne im pomáha zmierniť úzkosť a depresie!


Najčastejšia chyba pri cestovaní lietadlom: Túto vec potrebujete, inak si zničíte pokožku!


Vyjadrenia užívateľov:

"Táto hra mi pomohla s depresiou lepšie ako čokoľvek iné, čo mi predpísal lekár alebo odporúčal terapeut."

"Aby niekto, kto trpí úzkosťou či depresiou strávil väčšinu víkendu vonku s kamarátmi je nereálne. No teraz sa to deje."

Austrálčanka Lara sa pridáva: "Pred 4 mesiacmi mi bola diagnostikovaná hraničná porucha osobnosti, navyše, trpela som depresiou a úzkosťou až osem rokov. Mám rýchle zmeny nálady a neviem ovládať svoje emócie. Avšak, od tej doby, čo hrám Pokémon GO sa môj stav zlepšil a vidím svet v oveľa pozitívnejšom svetle. "

Lara to pripisuje hlavne pohybu. Hra ju núti tráviť čas vonku na čerstvom vzduchu a veľa chodiť.

"Keď máte depresiu, je veľmi ťažké nájsť motiváciu k výkonu bez ohľadu na to, čo hovoria lekári," priznala sa Lara k tomu, ako veľmi jej pomáha hra.

Jocelyn Brewerová, psychologička s opbornými znalosťami v oblasti technológií poznamenala, že nálada je ovplyvnená kombináciou serotonínu, ktorý je spojený s radosťou a vyhýbaním sa bolesti, dopamínu, ktorý je spojený s odmenou a motiváciou a tiež adrenalínu, ktorý súvisí s energiou a koncentráciou. Pokémon GO poskytuje všetko a vplýva na nás pozitívne!

Môže mať i negatívny dopad

Na druhej strane Hoffman upozorňujem, že každá minca má dve strany. A platí to aj v tomto prípade. Hra môže mať aj negatívne dôsledky, obzvlášť, ak nebudú ľudia pozornejší. Ako odborník dodal, neustále mu hlásia prípady, kedy sa mnohí zranili v dôsledku neustáleho pozerania na obrazovky svojich telefónov, no pritom ignorovali, čo sa deje okolo nich. Keďže hra Pokémon GO núti človeka sa neustále pohybovať, mal by si dávať pozor na prostredie, kam ho dostane hra. Mali by byť obozretnejší, kadiaľ chodia a hlavne neprepadnúť hre počas jazdy autom či vyhýbať sa oblastiam, ktoré sú tmavé a izolované. Treba rátať aj s tým, že letné dni sú horúce a stačí pár minút chôdza na slnku a môžu sa nepríjemne spáliť. Preto netreba zabúdať na opaľovací krém.

Čítajte tiež: Triky, ako vybrať ten najlepší melón: Konečne sladký a zrelý!

2016-07-19 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: SITA  |  Zdroj: livescience.com, stuff.co.nz

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia