V čom sú jogurtové nápoje iné než bežné jogurty? Najväčšou výhodou týchto produktov je hlavne jednoduchšia konzumácia – netreba k nim lyžičku. Mnohí ľudia ich považujú za zdravé, no povesť jogurtových nápojov môže byť falošná. Pod viečkom totiž ukrývajú až príliš veľa cukru a prídavných látok.
Spotrebiteľský časopis dTest porovnával zloženie na etiketách 25 výrobkov. Zistil, že jogurtové nápoje sa medzi sebou líšia predovšetkým v podiele obsiahnutého ovocia a cukru. „Zloženie ochutených jogurtových nápojov sme hodnotili podľa obsahu cukru, ovocia, niektorých prídavných látok a ďalších údajov uvedených na obale,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Čítajte viac: TEST smoothie nápojov odhalil skryté riziká: S týmto rátajte, keď ich budete piť pravidelne
Koncentrácia cukru v nápojoch sa pohybuje od necelých 10 gramov po viac ako 14 gramov cukru na 100 gramov výrobku. Na výpočet skutočného množstva cukru, ktoré v jogurte vypijete, treba túto hodnotu bežne vynásobiť trikrát aj štyrikrát. Nápoje sa totiž často predávajú vo fľašiach s objemom 300-400 mililitrov. Vo veľkom balení jogurtového nápoja sa tak ukrýva asi 6 až 11 kociek cukru.
Čítajte viac: Veľký TEST kupovaných jabĺk: Po tomto zistení sa vám prestanú zbiehať slinky!
Obsah cukru dTest posudzoval nielen v 100 gramov výrobku, ale aj v porcii (teda v celom nápoji). „Maximum pridaného cukru pre dospelého by podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie malo byť ideálne do 25 gramov denne. Vypitím veľkého množstva porovnávaných nápojov dospelý túto odporúčanú dávku cukru prečerpá,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová.
Zdroj: dTest (Zdroj: dTest)
„Vylepšená“ ovocná zložka
V teste sa líšilo aj množstvo ovocnej zložky v jogurtových nápojoch. Ovocný obsah je nezriedka uvádzaný ako súčasť tzv. ovocnej zložky, ktorá sa môže skladať z mnohých ďalších prísad. V drvivej väčšine ovocných nápojov predstavoval podiel ovocia len 2 až 6 percent.
„V ochutených jogurtových nápojoch sú veľmi často povedľa cukru aj iné ,vylepšeniaʻ, ako napríklad guma či škrob, čo znižuje obsah základných živín i prospešných látok. Tiež sa v nich objavujú éčka a arómy,“ upozorňuje nutričná špecialistka Hana Střítecká zo združenia Fér potravina. Zahusťovadlá (alebo tiež stabilizátory) možno nájsť vo väčšine výrobkov, kde sa vyskytujú ako súčasť ovocnej zložky.
Za jogurtovú potravinu smie výrobca označiť len taký produkt, v ktorom tvorí jogurt aspoň 50-percentný podiel hmotnosti. Jogurt a jogurtový nápoj tiež musí obsahovať predpísaný minimálny podiel baktérií mliečneho kvasenia - Streptococcus salivarius thermophilus a Lactobacillus delbrueckii bulgaricus, vďaka ktorým sa z mlieka stáva jogurt.
Kyslé mliečne výrobky s bifidokultúrou majú osobitné postavenie. Do nich sa k pôvodnej mliečnej kultúre pridávajú ešte bifidobaktérie, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať imunitný systém. Výrobok pomenovaný ako jogurtový nápoj však nemá čo do počtu probiotických mikroorganizmov žiadnu minimálnu hranicu. Ak tam sú, je to jednoznačné plus.
Vyrobte si vlastný jogurtový nápoj!
Jogurtový nápoj - rovnako ako čokoľvek iné - je vždy prospešnejší v nesladenej podobe. Mali by ste sa teda držať zásady: kde nie je pridaný cukor potrebný, tam ho nepoužívať. V prípade jogurtových nápojov kupovaných v obchode bežne nenarazíte na verziu bez cukru, hoci je ich výroba omnoho jednoduchšia a nevyžaduje toľko surovín. Vyrobiť si vlastný jogurtový nápoj je veľmi jednoduché, stačí pretrepať biely jogurt s vodou, prípadne pridať roztlačené ovocie.