Veľký TEST kupovaných jabĺk: Po tomto zistení sa vám prestanú zbiehať slinky!

2018-11-23 06:00:00 | Diskusia

Sú zdravšie jablká zo supermarketu alebo zo sadu? Českí odborníci sa pokúsili nájsť odpoveď v laboratóriu, kde jablká podrobili testovaniu na obsah pesticídov. Výsledok mnohých konzumentov tohto ovocia nepoteší.

Pravidelnú konzumáciu jabĺk odporúčajú aj lekári. Keby však vedeli, čo sa vo väčšine z nich nachádza, možno by svoje odporúčania prehodnotili. Z výsledkov redakčného testu MF Dnes vyplýva, že bežne kupované jablká sú nielen výživným, ale aj chemických koktailom!

Čítajte viac: Jednoduchý spôsob, ako doma urýchliť dozrievanie ovocia: Pri týchto druhoch zaručene funguje!

Bezpečné sú len bio jablká alebo pyré

Odborníci z laboratória Ústavu potravín a výživy pražskej Vysokej školy chemicko-technologickej (VŠCHT) hľadali v jablkách z obchodov, sadov či trhovísk zvyšky pesticídov. Podľa slov profesorky Jany Hajšlovej, expertky na pesticídy, neobsahovali pesticídy jedine jablká z ekologického poľnohospodárstva. V 16 zvyšných testovaných vzorkách jabĺk experti odhalili mix pesticídov. Ich obsah síce neprekročil limity stanovené európskou legislatívou, no dôvod na radosť to ešte nie je.

Podľa profesorky Hajšlovej je ovocie z ekologického poľnohospodárstva z chemického hľadiska čistejšie. Ako ďalej dodáva, aj bio pestovatelia môžu plody chrániť, sú však viazaní limitom – obsah rezíduí v ich jablkách nesmie prekročiť hranicu 0,01 miligramu na kilogram. Rovnakým limitom sú viazaní aj výrobcovia ovocných pyré pre deti, preto používajú len najmenej chemicky ošetrované jablká.

„Jablká na výrobu detskej výživy sa totiž pestujú špeciálnymi postupmi priamo pre spracovateľov. Keď si teda kúpite detskú výživu, môžete byť bez obáv,“ uviedol pre portál Idnes.cz predseda českej Ovocinárskej únie Martin Ludvík. Preto je podľa profesorky Hajšovej lepšie kúpiť hotovú detskú výživu, než ju podomácky vyrábať z bežných jabĺk.

Desiatky chemikálií!

V chemicky postrekovaných jablkách sa nachádzajú zvyšky fungicídov proti plesniam, insekticídov proti hmyzu a akaricídov proti roztočom, ozrejmujú odborníci. Testované jablká niesli rezíduá až po 34 rôznych pesticídoch!

„Aj keď sú tieto látky pod limitom, nikto nevie s istotou povedať, čo dlhodobá konzumácia pre zdravie znamená. Niektoré pesticídy sú neurotoxické, iné ovplyvňujú funkciu štítnej žľazy, a keď je látok s rovnakým mechanizmom účinku viac, toxicita sa sčíta a efekt môže byť výraznejší,“ upozorňuje expertka na pesticídy.

Ako sa brániť?

Podľa odborníkov by ste jablká pred konzumáciou mali vždy dôkladne opláchnuť pod teplou vodou alebo ich zbaviť šupky, pretože práve pod ňou sa môže nachádzať najviac chemikálií.  

Fotogaléria

2018-11-23 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík