Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kuracie prsia na grilovanie? Mnohí tak robia, no riskujú rakovinu!

Zabudnite na grilovanie kuracích pŕs!
Zabudnite na grilovanie kuracích pŕs! (Zdroj: profimedia.sk)

Heterocyklické amíny (HCA) patria medzi známe karcinogény. Už konzumácia 10 - 20 nanogramov (ng) denne zvyšuje riziko rakoviny prsníka dvojnásobne. Zvyšujú aj riziko vzniku niektorých iných druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva.

Výskumníci z Cancer Project zisťovali hladinu týchto karcinogénov v jednotlivých grilovaných potravinách a v tabuľke je uvedený zoznam tých, ktoré majú po grilovaní najvyšší obsah HCA. Kuracie prsia vyšli prekvapivo najhoršie.

Potravina                                                                              Množstvo HCA v ng/100 g
Kuracie prsia, bez kože a kostí,
grilované, dobre prepečené                                                                    14 000
Steak, grilovaný, dobre prepečený                                                              810
Bravčové, barbecued                                                                                    470
Losos, grilovaný s kožou                                                                               166
Hamburger, grilovaný, dobre prepečený                                                    130

Stačí len 6 minút

Pred HCA neochráni ani skrátenie grilovania. Už 6 minútové grilovanie vytvorí „dobrú“ dávku týchto karcinogénnych látok. Odborníci upozorňujú, že dávka, ktorú do tela dostaneme konzumáciou týchto potravín nie je zanedbateľná a preukázateľne zvyšuje riziko vzniku rakovinových buniek.

Čo grilovať?

HCA vznikajú pri grilovaní potravín s obsahom aminokyselín alebo kreatínu (teda najmä mäsa). Pri grilovaní vegetariánskych potravín tieto karcinogénne látky nevznikajú. Čo teda grilovať?

  • Veggie burgery a iné placky zo strukovín, obilnín, vločiek a zeleniny.
  • Zeleninové kebaby.
  • Marinované hríby.
  • Tofu alebo tempeh.
  • Rôzne druhy zeleniny, zemiaky, niektoré druhy ovocia (ananás, banány, jablká, hrušky...).

(Zdroj: http://www.cancerproject.org/media/news/five_worst_foods_to_grill_1007.php)

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9