Zvíťazte nad prejedaním: Potraviny, vďaka ktorým zaručene prekonáte túžbu po jedle!

Vďaka jablku, ktoré si dáte pred jedlom, zjete menšiu porciu!
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-02 11:00:00

Otvárate chladničku každú chvíľu? Neviete sa zbaviť neprekonateľnej túžby po jedle? Siahnite radšej po potravinách, ktoré vás dlhšie udržia sýtymi. Vysielajú do mozgu signál, ktorý upokojí žalúdok a utlmí pocit hladu!

Jablko

Dajte si jablko pol hodinu pred jedlom. Vláknina a voda z jablka vás zasýti, takže, keď sa pustíte do hlavného jedla, zjete toho menej.

Avokádo

Podľa štúdie, uverejnenej v časopise Nutrition Journal, sa budete cítiť plno po tom, čo si spolu s obedom dáte polovicu avokáda. Môžete si byť istí, že po celý zvyšok popoludnia na jedlo nepomyslíte. Ženy, ktoré tak urobili, mali o 24 percent nižšiu chuť na olovrant o tri hodiny neskôr ako v dňoch, kedy si dopriali klasický obed bez tohto ovocia.

Fazuľa, cícer a šošovica

Cícer, šošovica, fazuľa a hrach sa považujú za superpotraviny, bohaté na bielkoviny, vlákninu, antioxidanty, vitamíny skupiny B a železo. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička, budete mať chuť na jedlo pod kontrolou. Nedávna meta-analýza, zverejnená v časopise Obesity zistila, že ľudia boli o 31 percent spokojnejší a plnší po jedle, ktoré zahŕňalo jednu z uvedených potravín.

Polievka

Nedávnej štúdii sa zúčastnili dospelí ľudia, ktorí zjedli pred obedom misku vývaru s nízkym počtom kalórií. Ukázalo sa, že mali znížený celkový príjem kalórií z jedla až o 20 percent. Polievky zaplnia veľký priestor v žalúdku, no zároveň majú veľmi málo kalórií.

Nakladaná zelenina

Nakladaná zelenina, kapusta a iné fermentované potraviny obsahujú tzv. mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFAs). Nedávny výskum v Annals of The New York Academy of Sciences zistil, že pomáhajú posilňovať väzbu medzi črevom a mozgom. SCFAs stimulujú produkciu hormónov, ktoré prechádzajú cez hemato-encefalitickú bariéru a zlepšujú signalizáciu chuti.

Fermentované potraviny sa môžu pochváliť aj obsahom probiotík, zdravých baktérií, ktoré pomáhajú tráveniu. Niektorí odborníci sa domnievajú, že probiotiká môžu znižovať chuť do jedla a pomáhajú chudnutiu.

Čili

Zrejme už viete, že kapsaicín, látka v čili papričkách, naštartuje váš metabolizmus. Nedávny výskum z Maastrichtskej univerzity v Holandsku naznačuje, že ak pridáte do svojho jedálnička túto štipľavú potravinu, vďaka nej budete mať pod kontrolou chuť do jedla! Navyše, ďalšia štúdia v časopise Appetite zistila, že pridaním 1/4 lyžičky čili do jedla zvýši pocit sýtosti.

Tmavá čokoláda

Ak máte chuť na niečo sladké, siahnite po horkej čokoláde! Tmavá čokoláda pomáha znížiť krvný tlak a chráni srdce a mozog. Ak ju budete pravidelne konzumovať, nebudete mať už takú chuť na sladké či slané kalorické jedlá! Dajte prdenosť kvalitnej čokoláde s min. 70 % kakaa.

Vajcia

Dajte si na raňajky vajcia a váš žalúdok bude spokojný až do obeda. Výskum z University of Missouri v Columbii odhalili, že konzumácia raňajok s 300 kalóriami, ktorých súčasťou je 30-39 g bielkovín znižuje pocit hladu. Práve vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín! Celé doobedie budete plní  a nebudete mať potrebu niečo jesť. Aby toho nebolo málo, výskum ukázal, že konzumenti raňajok s vysokým obsahom proteínov, prijali počas dňa menej kalórií.

Orechy

Orechy sú ďalšou potravinou, ktorá zabraňuje prejedaniu! Kontrolujú chuť do jedla, lebo sú bohaté na zdravé nenasýtené tuky, bielkoviny a vlákninu. Považujú sa za superpotravinu, ktorá nás chráni pred rakovinou!

Ovsené vločky

Aj vďaka ovseným vločkám sa budete cítiť dlhšie plní. Prišla na to štúdia v časopise Journal of American College of Nutrition, ktorej sa zúčastnili dobrovoľníci, konzumujúci obilniny s 250 kalóriami alebo ovsené vločky s mliekom s 113 kalóriami. Konzumenti ovsených vločiek boli dlhšie nasýtení a mali výrazne zníženú chuť do jedla. V čom je rozdiel? Ovsené vločky majú vyšší obsah vlákniny a bielkovín v porovnaní s obilninami.

Voda

Vodou spoľahlivo zaženiete hlad. Ak budete mať chuť na nejaký dezert, vypite pohár vody a počkajte 10 minút. Pocit hladu vás prejde a tak neprijmete ďalšie zbytočné kalórie. Nezabúdajte, že hlad je prezlečený smäd!

Srvátkový proteín

Podľa štúdie, uverejnenej v časopise Appetite, ľudia, ktorí pili srvátkový proteín, zjedli o dve hodiny neskôr o 18 percent menej jedla ako tí, ktorí konzumovali sacharidový nápoj.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-02 11:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia