Letné obdobie spúšťa alergiu na slnko: Zistite, ako na ňu

Slnko vie byť nepríjemné, niektorým po vystavení slnečným lúčom pribudnú na tele vyrážky.
2013-07-26 09:00:00

Alergia zo slnka je stav, kedy slnečné žiarenie spôsobí nežiaducu kožnú reakciu. U väčšiny ľudí sa prejavuje červeným, svrbivým výsevom na miestach, ktoré boli exponované slnku. Ťažké formy alergie sa môžu prejavovať až pľuzgiermi alebo urtikami. Rozlišujeme niekoľko foriem alergie zo slnka, patrí sem: polymorfná svetelná erupcia, solárna urtikária, chronická aktinická dermatóza alebo aktinické prurigo.


Prejavy

Prejavy alergie zo slnka záležia na druhu alergickej reakcie.

  • Polymorfná svetelná erupcia (PLE) začína po niekoľkých minútach až hodinách pobytu na slnku. Začína svrbením kože a vytvorením drobných belavých až žltých hrbolčekov na červenej spodine. Zápal v okolí kožných ciev môže spôsobiť začervenanie a opuch kože. PLE, často nazývaná aj “otrava zo slnka“, môže postihnúť kožu tváre, krku, ramien aj rúk.  Prejavy často odznejú do niekoľkých dní po tom, ako začneme postihnuté oblasti chrániť pred slnkom. U väčšiny ľudí sa objavuje na jar a na začiatku leta. Ide o najčastejšiu formu alergie zo slnka.
  • Aktinické prurigo sa najčastejšie vyskytuje u detí a mladých dospelých. Ide o familiárne sa vyskytujúcu variantu PLE. Prejavy sa môžu rozšíriť aj na oblasti, ktoré neboli exponované slnku. Tekutinou naplnené hrbolčeky často praskajú a môžu zanechávať aj jazvy. Postihuje líca, pery, krk, uši, ramená aj ruky. Prejavy najčastejšie začínajú v lete a upravujú sa od neskorej jesene.
  • Chronická aktinická dermatitída sa prejavuje suchými, svrbivými a zapálenými škvrnami na tvári, vlasatej časti hlavy, na krku, hornej časti hrudníka, ramenách a na chrbtoch rúk. Prejavy sa veľmi podobajú kontaktnej alergii. Rozsiahle postihnuté oblasti často obsahujú aj ostrovčeky nepostihnutej kože. V niektorých prípadoch sa škvrny objavia aj na dlaniach alebo chodidlách.
  • Solárna urtikária sa objavuje niekoľko minút po expozícii slnku a môže sa prejaviť ako žihľavka alebo pľuzgiere. Môže postihovať aj oblasti, ktoré neboli exponované slnku. Je častejšia u starších dospelých. Upraví sa po niekoľkých hodinách.

Kedy navštíviť lekára?

Lekára navštívte, ak vás prejavy kožnej alergie akokoľvek znepokojujú alebo sa stav neupravuje. Pri vážnych prejavoch je vhodné navštíviť priamo kožného lekára.

Príčiny

Alergické reakcie vznikajú zo slnka, keď UV žiarenie spustí určité zmeny v kožných bunkách. Tieto zmeny spôsobia, že imunitný systém nesprávne identifikuje proteíny v koži a považuje ich za rizikových „votrelcov“. Následne vytvorí protilátky, ktoré poškodzujú kožné bunky, a tak vzniknú kožné prejavy alergie.

Väčšina ľudí s alergiou zo slnka má kožné prejavy po expozícii nahej kože priamemu slnečnému žiareniu na jar alebo v lete. Nie je ale vylúčená aj alergická reakcia v zimných mesiacoch.

Niektoré lieky, chemikálie a chorobné stavy môžu spôsobovať, že koža je zvýšene citlivá na slnečné žiarenie. Napríklad nejaká zložka vášho šampónu alebo chorobný stav ako je lupus erytematodes, môžu spôsobiť zvýšenú fotosenzitivitu. V mnohých prípadoch nejde o pravú alergickú reakciu. Prejavy sa však môžu veľmi podobať, prípadne môžu zhoršovať alergické prejavy.

Nie je známe, prečo niektorí ľudia majú alergiu zo slnka, iní nie. Určite hrá úlohu aj genetika.

Rizikové faktory

Riziko vzniku alergickej reakcie na slnko závisí od súhry viacerých okolností. Tie zahŕňajú:

  • Rasa. Alergiu na slnko môže mať ktokoľvek, ale niektoré formy sú častejšie pre určitú rasu. Napríklad u Kaukazskej rasy (euroamerickí belosi) je najčastejšia polymorfná svetelná erupcia. Aktinické prurigo je najčastejšie pre pôvodných obyvateľov Ameriky.
  • Pohlavie a vek. PLE je najčastejšia u dievčat a žien pod 30 rokov. Niektoré typy PLE, známe aj ako juvenilné jarné erupcie, sa môžu objaviť tiež u chlapcov a mladých mužov. Chronická aktinická dermatitída zase najčastejšie postihuje starších mužov, ktorí trávia veľa času na slnku.
  • Expozícia rôznym látkam. Niektoré kožné alergické prejavy sú pred expozíciou slnečnému žiareniu „provokované“ kontaktom s určitými látkami. Patria sem parfémy, dezinfekčné látky a niektoré krémy s UV filtrom.
  • Užívanie liekov. Viaceré druhy liekov zvyšujú citlivosť kože na slnečné žiarenie. Reakcie na perorálne užívané liečivá sú menej časté ako reakcie na lokálne používané liečivá. Lieky vyvolávajúce fotosensitivitu zahŕňajú najmä lieky na vysoký krvný tlak (tiazidy), antibiotiká (tetracyklíny a sulfonamidy), izotretinoín (na liečbu akné) a nesteroidné antiflogistiká (ibuprofén alebo ketoprofén).
  • Niektoré rastliny alebo chemikálie. Medzi rizikové potraviny patria citrusy, petržlen, zeler alebo figy. Fototoxikú reakciu môže vyvolať aj kontakt s niektorými trávami alebo rastlinami (ruta voňavá, rebríček obyčajný, archangelika lekárska, boľševník obrovský).
  • Prítomnosť iného kožného ochorenia. Prítomnosť atopickej alebo aj inej dermatitídy zvyšuje riziko vzniku alergie.
  • Alergia zo slnka v rodinnej anamnéze. Ak máte súrodenca alebo rodiča, ktorý je alergický na slnko, pravdepodobnosť, že budete alergický na slnko aj vy, je vyššia.

Komplikácie

Príznaky alergie na slnko často vymiznú, keď sú postihnuté oblasti ochránené pred slnkom. Väčšinou nespôsobujú žiadne dlhotrvajúce komplikácie. Iba u niektorých ľudí môže aktinické prurigo zanechávať jazvy.

Vyšetrenia a diagnóza

Váš lekár si bude chcieť byť istý, že kožná reakcia, ktorú máte, nie je zapríčinená niečím iným a naozaj ide o alergiu na slnko. Veľa chorobných prejavov totiž môže vyzerať úplne rovnako. Niekedy sa diagnóza dá urobiť aj na základe dobre vedenej anamnézy, ak to nie je možné, je potrebné urobiť určité vyšetrenia. Vtedy je nutné navštíviť dermatológa.

Testy na odhalenie alergie na slnko zahŕňajú:

  • Fototestovanie. Týmto testom sa zisťuje, ako vaša koža reaguje na rôzne vlnové dĺžky UV žiarenia. Podľa toho na aký druh UV žiarenia reagujete sa dá zistiť aký druh alergie na slnko máte.
  • Fotopatch testy. Takýmito testami sa zisťuje, ktorá látka je podozrivá z provokácie fotosenzitivity vo vašom prípade. Lekár vám nalepí dve identické nálepky s obsahom skúmanej látky na kožu a o 24 hodín jednu z nich vystaví UV žiareniu. Ak sa reakcia objaví pod ožiarenou “nálepkou“, je vinník odhalený. Fototestovanie a fotopatch testy sú dostupné iba na špecializovaných klinikách.
  • Krvné testy. Takéto vyšetrenia obyčajne nie sú potrebné. Zvyčajne sa robia iba pri podozrení na iné základné ochorenie (napríklad lupus erythematodes).

Liečba

Druh liečby sa odvíja od druhu alergie. Môže zahŕňať:

  • Kortikoidné krémy. U nás sú tieto preparáty viazané na lekársky predpis a nie je možné ich kúpiť bez receptu.
  • Orálne antihistaminiká. Tieto lieky blokujú histamín, čo je chemická látka, ktorá sa vylučuje v koži pri alergickej reakcii a spôsobuje vznik kožných prejavov. Malé balenia antihistaminík je možné u nás kúpiť aj bez receptu. Antihistaminiká starších generácií majú tlmivé účinky, preto je vhodné ich využiť najmä na noc pri výraznom svrbení.
  • Orálne kortikosteroidy. Pri závažných alergických reakciách môže byť prospešná krátka kúra malými dávkami orálnych kortikosteroidov. V niektorých prípadoch je možné podať orálne kortikoisteroidy aj preventívne, napríklad pred letnou dovolenkou. Tieto lieky môžu spôsobiť závažné nežiaduce účinky, pokiaľ sa používajú vo vysokých dávkach a dlhodobo, preto sa na prevenciu a liečbu používajú iba krátke kúry s malými dávkami.
  • Iné lieky. V niektorých prípadoch sa podávajú aj lieky používané na liečbu iných ochorení (napr. hydroxychlorochín používaný pri malárií môže zmierniť príznaky PLE a iných foriem alergie zo slnka, alebo sú na liečbu chronickej dermatitídy použité antibiotiká).
  • Fototerapia. Pri tejto liečbe sa využíva špeciálna lampa s UV žiarením, ktorou sa párkrát týždenne počas jarného obdobia ožarujú oblasti pokožky často vystavené slnku. Počas terapie sa dávka žiarenia postupne zvyšuje tak, aby sa koža adaptovala. Táto liečba sa zvyčajne podáva iba na špecializovaných klinikách alebo zariadeniach lekárskej kozmetiky.
  • Domáca liečba. Hydratačné telové mlieko pomáha zmierniť dráždenie suchej, olupujúcej sa pokožky. Pokožku upokojuje aj gél z aloy pravej a maska z postrúhanej uhorky zamiešanej v bielom jogurte.

Prevencia

Ak máte alergiu alebo zvýšenú citlivosť na slnko, môžete si pomôcť uvedenými opatreniami:

  • Obmedzte pobyt na priamom slnku. Najmä v čase, keď je slnečné žiarenie veľmi intenzívne — medzi 10:00 a 15:00 hod.
  • Vyhnite sa látkam, ktoré spôsobujú vyrážku zo slnka. Skúste identifikovať v kategórií rastlín, potravín, liekov alebo kozmetických prípravkov práve tú, ktorá u vás spôsobuje fotosenzitivitu. Ak máte podozrenie na liek, ktorý práve užívate, poraďte sa s vašim lekárom.
  • Vyhnite sa náhlej a intenzívnej expozícii slnku. Veľa ľudí má prejavy alergie zo slnka najmä, ak sa náhle a na dlhší čas vystavia slnku na jar alebo začiatkom leta. Množstvo slnečného žiarenia dávkujte postupne, aby sa vaše kožné bunky mohli postupne adaptovať na zvýšenú expozíciu slnečným lúčom.
  • Chráňte sa aj oblečením a okuliarmi. Ideálne je, ak oblečenie chráni vaše ramená aj nohy a na hlave máte tenkú čiapku alebo klobúk. Investujte do kvalitných slnečných okuliarov s garantovaným UV filtrom.
  • Prípravky s UV filtrom aplikujte niekoľkokrát denne. Dajte prednosť krémom, ktoré blokujú aj UVA aj UVB lúče a majú ochranný faktor aspoň 30. Aplikujte ich opakovane, približne v dvojhodinových intervaloch.

Prečítajte si ďalší článok od Dr. Igora Bukovského, kde prezradil, že telu trochu slnečného žiarenia neuškodí.

2013-07-26 09:00:00  |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia