Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Biela alebo mliečna čokoláda? Vyberte si vždy menšie zlo

Ak sa neviete rozhodnúť spomedzi dvoch potravín, vyberte si vždy to menšie zlo.
Ak sa neviete rozhodnúť spomedzi dvoch potravín, vyberte si vždy to menšie zlo.

Rozhodujete sa medzi dvoma potravinami, ale zároveň chcete pre svoje telo to najlepšie? Aj keď máte chuť na kalorickejšie jedlá, vždy si môžete z nich vybrať to, ktoré je zdravšie a plné živín. Môžete dať prednosť „menšiemu zlu“ a spokojní budete nielen vy, ale i vaše telo.

Praclíky alebo čipsy?

Výber medzi praclíkmi a čipsami môže byť ťažký. Každopádne, najľahšie sa rozhodnete, ak budete čítať etikety na produktoch. Všeobecne však možno povedať, že praclíky sú lepšou voľbou. Najlepšie však spravíte, ak budete dodržiavať menšie porcie, tak si ustrážite príjem tukov a kalórií.

Praclíky obsahujú živiny, ktoré podporujú celkové zdravie, zatiaľ čo čipsy majú v podstate prázdne kalórie. Ak si dáte za hrsť čipsov, vaše telo bude „ťažšie“ o 154 kalórií. V prípade praclíkov je to o niečo menej – 108 kalórií. Podobne je to aj čo sa týka tukov. Dvadsaťosem gramov zemiakových lupienok má 10 g tuku, no u praclíkov je to len 1 gram.

Čipsy sú dobrou voľbou v prípade, ak vám ide o obsah sodíka. Obsahujú totiž 149 mg sodíka, čo je menej ako v prípade praclíkov, teda 385 mg. Na sodík si dávajte pozor, jeho vysoký obsah by mohol viesť k hypertenzii. Odporúčaná denná dávka je 1500 až 3000 mg sodíka.

Praclíky sú teda zdravšou alternatívou, keďže sa zvyčajne pečú, zatiaľ čo zemiakové lupienky sú prevažne vyprážané.

Biela alebo tmavá čokoláda?

Biela čokoláda neobsahuje rovnaké zložky ako iné typy čokolád. Základnými zložkami, ktoré sa používajú pri jej výrobe sú hlavne cukor, kakaové maslo, mlieko, sójový lecitín a iné prírodné a umelé príchute. Teoreticky sa dá povedať, že biela čokoláda vlastne ani čokoládou nie je. Neobsahuje totiž kakao ani kakaový prášok. Na rozdiel od nej, mliečna čokoláda obsahuje 30 až 40 percent kakaovej sušiny, zatiaľ čo tmavá čokoláda až min. od 50 do 85 percent kakaa.

Dvadsaťosem gramov bielej čokolády obsahuje 150 kalórií, 9 g tukov, 5 g nasýtených tukov, 17 g sacharidov, vlákniny a 1 g bielkovín. Mliečna čokoláda je na tom takmer rovnako. Tmavá čokoláda, ktorá má 70 až 85 percent kakaa, obsahuje o niečo viac kalórií a tuku, za to však viac bielkovín, vlákniny a menej sacharidov. Netreba zabúdať aj na množstvo cukru v bielej čokoláde, v 28 g  nájdete 17 gramov cukru, čo znamená, že viac ako 60 percent z nej je v skutočnosti cukor.

Kvalitná biela čokoláda používa kakaové maslo ako hlavný zdroj tuku. Jej veľkou nevýhodou je fakt, že neobsahuje kakao, ale prevažne cukor. Na rozdiel od nej má tmavá čokoláda množstvo výhod – je zdrojom antioxidantov a iných zlúčenín, ktoré môžu pomôcť znížiť krvný tlak, zlepšiť citlivosť na inzulín a chrániť zdravie ciev. Správnou voľbou bude pre vás tmavá čokoláda pred bielou a mliečnou.

Pivo alebo tvrdý alkohol?

Jednoznačne nie je ani jedno, ani druhé zdravé. Obe môžu spôsobiť cirhózu pečene, alkoholizmus či hypoglykémiu a množstvo iných zdravotných problémov. Závisí to samozrejme od množstva vypitého alkoholu.

Ak ste niekde počuli o tom, že pivo a víno sú zdravšou alternatívou ako tvrdý alkohol, ide len o mýtus. Tvrdý alkohol, ktorý má 40 percent, obsahuje približne v jednom poldeci 140 kalórií a pollitra piva s 10-percentami má 170 kalórií. Vyhýbať by ste sa mali miešaným nápojom, ktoré predstavujú pre človeka veľkú energetickú bombu. Týka sa to hlavne tých, ktoré sú zmiešané s tonikom a ginom. Každopádne, alkohol má celkovo horšie účinky na metabolizmus ako konzumácia potravín a nápojov.

Ďalším mýtusom je, že sacharidy v alkohole zvyšujú hladinu glukózy v krvi. Alkohol sa metabolizuje do acetátu a oxidu uhličitého a nie do cukru. Liehoviny všeobecne obsahujú oveľa menej sacharidov ako plechovka piva.

Ako potvrdil klinický psychológ Michaele P. Dunlap, koncentrácia alkoholu v nápoji má priamy vplyv na rýchlosť jeho vstrebávania v tele. Telo absorbuje alkohol z neriedeného nápoja, ako sú tzv. šoty a kokteily podávané bez mixovania, rýchlejšie, ako mixované kokteily a alkohol obsiahnutý v pive. Rolu však hrá aj teplota nápoja. Čím teplejší nápoj, tým je absorpcia pomalšia.

Odporúča sa, aby ste žiadnemu alkoholu nedali prednosť. No keď už si máte vybrať menšie zlo, vyberte si tvrdý alkohol v podobe čistej vodky. Samozrejme, len jeden pohárik.

Odhaľte pozitívne účinky vodky! Prečítajte si článok o tom, aké má zdravotné výhody pre ľudský organizmus.

Karfiol alebo brokolica?

Ak chcete zmeniť svoj jedálniček, mali by ste starostlivo posúdiť kalórie a obsah živín v potravinách, ktoré budete jesť. Aj karfiol a brokolica patria medzi zdravé potraviny, no ktorá zelenina z nich je pre vás lepšia, to závisí od toho, či hľadáte nízkokalorické jedlá alebo sa snažíte získať dôležité vitamíny a minerály.

Obe zeleniny obsahujú málo kalórií. Pol šálky uvarenej a nesolenej brokolice má 27 kalórií a tá istá porcia karfiolu 14 kalórií. V tomto prípade je lepší karfiol. Obe však obsahujú zanedbateľné množstvo tuku, menej ako 0,5 g na porciu. Viac sacharidov a vlákniny obsahuje pol šálky brokolice ako karfiolu, ktorý má na druhej strane viac cukrov.

Ak chcete svoje telo doplniť o množstvo minerálov, siahnite určite po brokolici, pol šálky tejto zdravej zeleniny obsahuje až 31 mg vápnika, zatiaľ čo karfiol len 10 mg. V brokolici sa tiež nachádza viac draslíka, fosforu, horčíka, železa, stopových prvkov ako selénu a fluoridu. Jednoznačným víťazom je brokolica, ktorá obsahuje vyššie koncentrácie minerálov i vitamínov – vitamín C, A, E, K a niekoľko vitamínov B skupiny.

Pomaranč alebo jablko?

Či už si vyberiete jedno alebo druhé, v oboch prípadoch dodáte telu dôležité vitamíny a minerály. Pomaranč obsahuje približne 85 kalórií a jablko 57 kalórií, ktoré je z pohľadu chudnutia lepšie ako pomaranč. Na druhej strane konzumáciou pomaranča doplníte svoje telo o 4,3 g vlákniny a ak sa rozhodnete dať prednosť jablku, váš organizmus z neho získa o niečo menej, konkrétne 2,6 g vlákniny.

Obe poskytujú niekoľko vitamínov, vrátane vitamínu C, kyseliny listovej a vitamínu A. Keďže by mal dospelý človek prijať denne 60 mg vitamínu C, lepším výberom bude pomaranč, ktorý ho má až 95,8 mg. Jablko sa s ním ani porovnať nedá, obsahuje totiž len 5 mg vitamínu C. Zdravší je jednoznačne pomaranč, ktorý má viac vitamínov, minerálov a vlákniny, ako jablko.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9