Vodka ulahodí duši aj telu: Objavte jej pozitívne zdravotné účinky

Mierne pitie vodky má pozitívne účinky na zdravie ľudského organizmu.
2013-04-18 09:00:00

Bezfarebná, bez chuti a bez zápachu. Taká je vodka, ktorá je obľúbeným alkoholickým nápojom nielen u Rusov. No málokto vie, že má tento tvrdý alkohol aj zdravotné výhody pre ľudský organizmus. Pozrite sa na pozitívne účinky vodky, ktoré vás rozhodne milo prekvapia!

Znižuje stres

Ak neveríte tomu, že vodka môže byť pre nás zdravá, možno vás presvedčia jej výhody pre ľudský organizmus, ktoré sú vedecky podložené. Dôkazom je štúdia z roku 1997 v časopise Journal of Psychopharmacology, ktorej výsledky potvrdili, že vodka znižuje stres efektívnejšie ako červené víno.

Ďalšia štúdia z roku 2009, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of Abnormal Psychology zistila, že účastníci výskumu, ktorí si dali vodku s tonikom vykazovali nižší stres, ako v prípade ostatných, ktorí užili placebo. Výsledky tejto štúdie sú pritom opodstatnené, keďže vedci monitorovali ich mozgové bunky a tak sa dopátrali k výsledkom.

Je liečivá

Vodku ako liek používajú Rusi už od pradávna. Používajú ju takmer na všetko, pri bolestiach hlavy, na bežnú nádchu a dobre im poslúži i ako liek na rannú opicu. Veria v jej liečivú silu, aj keď nemožno jednoznačne povedať, že je spoľahlivým liekom na hlavu i na opicu.

Isté je, že sa používa v herbálnej medicíne na výrobu tinktúr, teda alkoholových bylinných výťažkov. Bylinkári nasypú listy, stonky a kvety podľa vlastného výberu do vodky a po niekoľkých dňoch extrakt precedia cez sitko. Vzhľadom na to, že je vodka bez zápachu a chuti, chuť byliniek tak nie je potlačená. Tinktúry možno používať buď ústne alebo niektoré aj lokálne ako mierne anestetikum.

Má málo kalórií

Ak ste v období chudnutia, čo sa týka alkoholu, je najlepším výberom práve vodka. Jeden štamprlík vodky obsahuje len okolo 64 kalórií a je úplne bez sacharidov. Na druhej strane pivo síce tiež neobsahuje sacharidy, ale jedna porcia má viac ako 100 kalórií.

Je však dôležité, s čím vodku pijete. Najlepšie spravíte, ak ju zapijete tonikom alebo len s ľadom. Ak zmiešate vodku so sladkými limonádami, ako to mnohí robia, pridáte si tak stovky kalórií navyše, a nízkokalorický efekt vodky je fuč.

Ostatné zdravotné výhody

Mierne pitie alkoholu je spojené s množstvom zdravotných výhod pre človeka, čo sa však nevzťahuje len na vodku, ale rovnako aj na víno a iné destiláty. Konzumácia jedného alkoholického nápoja u žien a dvoch nápojov u mužov denne, bola spojená s nižšou úmrtnosťou, lepším kardiovaskulárnym zdravím, nižším rizikom mŕtvice, Alzheimerovou chorobou, cukrovkou 2. typu ako u tých, ktorí nepili alkohol.

Podľa Dr. Davida Hansona na State University of New York, abstinenti, ktorí začnú mierne piť alkohol, zažijú pozitívne zmeny v ich zdraví. Kľúčom je umiernenosť: Nadmerné pitie je stále spojené s radom negatívnych zdravotných a sociálnych dôsledkov, a viac než dva drinky denne môžu potlačiť akúkoľvek výhodu alkoholu.

Dôkaz o jej liečivom účinku

Skutočný prípad talianskeho turistu, ktorý sa otrávil, je dôkazom toho, že sa dá týmto ruským národným nápojom liečiť. U 24-ročného turistu zistili pred 5 rokmi závažnú otravu etylénglykolom. Aj keď jeho toxické účinky potláča čistý alkohol, ako povedal jeden z austrálskych lekárov, zásoby tohto alkoholu sa rýchlo minuli, preto museli použiť dávky vodky. Pacienta kŕmili po kvapkách troma veľkými panákmi každú hodinu po tri dni, pričom mu liehovinu podávali cez trubicu, ktorá viedla cez nosnú dutinu do žalúdka. Turista sa napokon úspešne vyliečil.

Je teda jasné, že vodka má naozaj pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Treba však dávať pozor na výber vodky a hlavne na množstvo. Je rozdiel, ak si doprajete jeden malý pohárik za deň alebo štyri poháriky na jednom posedení...

Nielen vodka, ale i pivo je veľmi zdravé! Prečítajte si článok o pive a o jeho zdravotných výhodách.

2013-04-18 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia