Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčšie omyly lekárov: Tieto životy vyhasli kvôli ich chybe

Lekári robia niekedy fatálne chyby, kvôli ktorým zomierajú pacienti.
Lekári robia niekedy fatálne chyby, kvôli ktorým zomierajú pacienti.

Každý rok sa „vynárajú“ na povrch desiatky lekárskych chýb, ktoré majú fatálne následky. Kvôli nim zbytočne vyhasína desiatky ľudských životov. Často zomierajú i mladí ľudia a deti, ktoré majú celý život len pred sebou.

Zlý vyoperovaný orgán, chybne stanovená diagnóza, nesprávne vyšetrenia alebo ignorácia lekárov – aj to je realitou v zdravotníctve na svete. Pozrite si jedni z najväčších omylov lekárov, ktorí zapríčinili smrť pacientov.

Zomrela kvôli zlej diagnóze

Celý život mala len pred sebou. Život mladučkej 14-ročná Olivie Wicksovej vyhasol kvôli obrovskej lekárskej chybe. Sťažovala sa na silné bolesti hlavy a poškodený zrak, preto navštívila britských lekárov v meste Bournemouth. Tí ju však poslali domov s tým, že je len dehydrovaná. Aj keď im jej matka povedala, že to nevyzerá na normálnu bolesť hlavy, lekári ju len odignorovali a mladému dievčaťu neurobili ani röntgenenové vyšetrenie.

O niekoľko týždňov sa Olivia cítila veľmi zle, jej zdravotný stav sa rapídne zhoršil. Polovicu tela mala nehybnú. Preto išla do inej nemocnice na vyšetrenie, kde lekári najprv skonštatovali, že prekonala mŕtvicu. Po podrobnom vyšetrení však zistili, že má nádor na mozgu. Aj keď sa začala liečiť, boj s rakovinou napokon prehrala. Keby jej lekári v meste Bournemouth urobili podrobné vyšetrenia, začala by sa skôr liečiť a mohla ešte žiť. Teraz sa dievčina už pár týždňov pozerá na svet len zhora...

Zbil chorého pacienta

Ďalší prípad, kde vinou lekára zomrel pacient, sa stal v nemocnici v ruskom Perme. Anestéziológ Andrej Votyakov fyzicky napadol pacienta, ktorý sa liečil po operácii srdca. Udrel ho päsťou do tváre a neskôr do hrudníka, čo sa mu stalo osudným a krátko na to zomrel. Nemohol sa vôbec brániť, keďže bol pripútaný k posteli.

Priznal sa, že mu jednoducho praskli nervy, bol údajne prepracovaný. Napriek tomu je presvedčený, že ho jeho útok nemohol zabiť. Pitva presne určí, čo bolo príčinou smrti. No ide o jeden z mála prípadov, kedy lekár fyzicky napadol chorého pacienta kvôli prasknutým nervom.

Namiesto slepého čreva jej vybrali vaječník

Otrasný prípad sa stal vo Veľkej Británii, kde tehotná žena zomrela po tom, ako jej dvaja medici vybrali namiesto slepého čreva vaječník. Mladá 32-ročná Maria De Jesusová bola vo vysokom štádiu tehotenstva, keď dostala zápal slepého čreva. Chybou bolo, že ju operovali ešte neskúsení mladí chirurgovia, ktorí urobili fatálnu chybu.

Po operácii pustili pacientku domov, no o týždeň neskôr bola opäť hospitalizovaná kvôli silným bolestiam brucha. O dva dni neskôr, ako potratila, zomrela na viacnásobné zlyhanie orgánov. Aj keď sa nemocnica ospravedlnila a priznala si svoju chybu, jej život už nevrátia.

Lekár ju odmietol, potom zomrela

Škandál majú na svedomí aj lekári v Poľsku. Dvojročná Dominika mala vysoké horúčky, rodičia preto ihneď volali záchranku. Nedočkala sa však ani sanitky ani lekára. Do lodžkej nemocnice sa dostala príliš neskoro, aby ju mohli zachrániť. Jej matka pritom bola zúfalá, doslova volala o pomoc, keďže jej dieťatko malo skoro 42 stupňové horúčky, hnačku  a zvracalo. Dispečer nevyslal za chorým dieťaťom sanitku, ale povedal rodičom, aby zavolali najbližšej súkromnej ambulancii v Skierniewiciach.

Rodičia utrpeli veľký šok, keď ich lekár v spomínanej nemocnici odmietol. Sanitka im išla na pomoc až po ďalšom zúfalom telefonáte, ale aby toho nebolo málo, vozidlo sa pokazilo. Musela preto prísť ďalšia sanitka. Telo malej Dominiky bojovalo s horúčkami, no nakoniec ich nezvládlo. O deň neskôr v nemocnici zomrelo. Smutní rodičia boli nútení podať trestné oznámenie. Neskôr vyšli na povrchu šokujúce zistenia, v ambulancii údajne namiesto troch lekárov ordinoval len jediný.

Zobudila sa na operačnom stole

Takmer im zomrela pacientka! Lekári z newyorskej Nemocnice svätého Jána sa postarali o veľký škandál, ktorý sa stal len pred niekoľkými dňami. Pacientka sa prebudila na operačnom stole, keď jej rozoberali orgány. Najhoršie na tom je, že lekári jej známy života pokojne odignorovali.

Štyridsaťjedenročná Colleen S. Burnsová sa predávkovala liekmi. Lekári však už na začiatku urobili niekoľko chýb, nevykonali dostatok potrebných testov a preto ju jednoducho len vyhlásili za mŕtvu. Pritom bola len v kóme. Túto smutnú správu oznámili lekári jej príbuzným a rodine a požiadali ich o súhlas s odpojením od prístrojov a darcovstvom orgánov.

Colleen však prejavila známky života už deň pred plánovanou operáciou. Keď ju sestrička pošteklila po nohe, skrútila palec. Navyše, po prevoze na sálu údajne pohybovala perami. Toto všetko však lekári odignorovali a išli ju operovať. To, že nie je mŕtva, uznali až po tom, ako im na operačnom stole otvorila oči. Aby toho nebolo málo, drzí lekári z inkriminovanej nemocnice sa snažili tento veľký škandál ututlať.  No márne. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou im naparil pokutu 6-tisíc dolárov. Aj keď za to, čo spravili, je to veľmi málo...

Spravili nesprávne vyšetrenia

Aj u nás sa stávajú prípady, kedy lekári zlyhajú. Minulý rok urobili v komárňanskej nemocnici banálny zákrok. Malej Viktórii vyberali nosné mandle, po operácii však nastali komplikácie. Dievčatko dostalo opuch mozgu a už sa nezobudilo. Lekári v tomto prípade pochybili niekoľkokrát.

Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou lekári urobili predoperačné vyšetrenie skoro tri mesiace pred plánovaným operačným výkonom, pričom toto vyšetrenie môže byť staré maximálne mesiac. Navyše lekári pochybili i čo sa týka pooperačnej starostlivosti. Na vzniknutú komplikáciu po operácii reagovali nedostatočne a neskoro.

Ďalšie fatálne pochybenia lekárov

  • Štvorročná Morgan Phelanovú mala vysoké horúčky a vyrážky po celom tele. Lekári v nemocnici v Birminghame ju na druhý deň poslali domov. Boli presvedčení, že ide len o vírusovú infekciu. Mýlili sa, dievčatko napokon zomrelo na zápal mozgových blán.
  • Podľa lekárov išlo len o depresiu spôsobenú neplodnosťou, mladá žena pritom trpela vírusovým ochorením mozgu. Jane Harropová mala ťažké bolesti hlavy a krku, keď ju prijali do nemocnice. Lekári ju však poslali domov s tým, že ide len o migrénu spôsobenú depresiou. Doplatila na to a o osem dní zomrela.
  • Lekári vo Veľkej Británii sa rozhodne nemajú čím chváliť. Opäť urobili fatálnu chybu, čo si vyžiadalo jeden ľudský život. Vicky Jane Wyers-Roebucková skoro rok trpela na bolesti hrdla. Navštívila desiatich lekárov, ktorí jej nevedeli pomôcť. Mysleli si, že ide o zápal mandlí, ktoré jej odstránili. No prehliadli rakovinu, ktorou trpela. Napokon zomrela na zlyhanie orgánov.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9