Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jediný účinný spôsob, ako bojovať proti všiam: Zabráni prenosu malých parazitov!

(Zdroj: gettyimages.com)

Jediným účinným opatrením na zamedzenie prenosu vší je včasné a dôkladné ošetrenie vlasov dezinsekčným prostriedkom. TASR to potvrdila vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

 

"Toto opatrenie je účinné iba v prípade, ak sa umytie vlasov šampónom proti všiam uskutoční v rovnakom čase u všetkých postihnutých osôb, to znamená u všetkých žiakov danej triedy alebo školy, vrátane zdravých žiakov a členov ich rodín," vysvetlila Hamade.

Čítajte tiež: Skrytý príznak cukrovky, ktorý dá o sebe vedieť v noci: Mnohí si ho nevšímajú!

Deti si počas prvých školských dní môžu doniesť domov vši. Tie sa vždy prenášajú kontaktom a prameňom nákazy je zavšivavené dieťa. Riziko výskytu tohto vysoko prenosného ochorenia sa zvyšuje s príchodom jesenných a zimných mesiacov.

Príznaky ochorenia

Rodič by si mal všímať aj prípadné nepriame príznaky ochorenia, akými sú nepokoj dieťaťa, časté škrabanie sa vo vlasoch, respektíve viditeľná prítomnosť hníd alebo živých parazitov vo vlasovej časti hlavy. Všeobecným predpokladom v prevencii pred pedikulózou je osobná hygiena, predovšetkým časté umývanie hlavy, pri výskyte vší okamžité ošetrenie hlavy v kolektívoch i rodinnom prostredí.

Viac o téme: ZdravieVši
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9