Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zatvorené školy i prípady SARI: Choroby naďalej vyčíňajú!

Choroby sužujú Slovensko!
Choroby sužujú Slovensko! (Zdroj: thinkstock.com)

Tak ako predpokladali epidemiológovia, výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom v Banskobystrickom kraji mierne klesol.

Výskyt ARO aj CHPO je v 6. kalendárnom týždni zhodne nižší o 14 percent. Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, urobili podrobnú štatistiku na základe hlásení 56 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu.

V 6. kalendárnom týždni bola v Banskobystrickom kraji pre zvýšený výskyt ARO a CHPO prerušená prevádzka v Základnej škole s materskou školou v Hontianskych a v Základnej škole s materskou školou (uzavretie len materskej školy) v Senohrade – obe v okrese Krupina. V okrese Lučenec je uzavretá materská škola v Dobroči, v okrese Revúca pre 60 – percentnú chorobnosť Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej a v rimavskosobotskom okrese uzavreli 3 materské škôlky – v Bátke, Kaloši a obci Figa.

Nebezpečná choroba v Revúcej

Epidemiológovia však zaznamenali dva prípady ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI) , oba v okrese Revúca. V prvom prípade ide o 68 ročného muža u ktorého zaznamenali kardiorespiračné zlyhanie, sťažene dýchanie, dýchavicu a kašeľ, všetko bez teploty. Liečia ho antibiotikami, bol aj na umelej pľúcnej ventilácii. Rizikovým faktorom u neho je chronické kardiálne zlyhanie a neliečená chronická obštrukčná choroba pľúc. Očkovaný proti chrípke nebol. Druhým pacientom, ktorý ochorel na SARI je 65- ročný muž tiež s rizikovými faktormi - chronická obštrukčná choroba pľúc, zápal pľúc a diabetes mellitus II. typu. Liečený je taktiež antibiotikami a rovnako ako prvý pacient tiež nebol očkovaný proti chrípke.


Jednoduchý a rýchly test, ktorý veľa prezradí: Takto zistíte pravdu o svojom tele!


Chorobná situácia

V 6. kalendárnom týždni 2017 bolo hlásených 8144 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 2363 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je chrípke podobných 977 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 284 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v 6. kalendárnom týždni najvyšší v okrese Lučenec (1120), Veľký Krtíš (885), Rimavská Sobota (970) a Banská Bystrica ( 818). Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Zvolen, Banská Bystrica, Lučenec a Brezno. 

Podľa vedúcej Odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Márie Avdičovej epidemiológovia takýto vývoj očakávali a naďalej udržiavajú prísnu epidemiologickú bdelosť . V porovnaní s uplynulým týždňom je o niečo nižší počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 1,6 percenta z celkového počtu chorých. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (166 prípadov), v 111 prípadoch zápalom pľúc a v 47 prípadoch zápalmi stredného ucha. Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, zvýšený počet chorých je ešte stále medzi deťmi základných škôl a najmenšími deťmi. zhodný počet chorých je v ostatných kategóriách detí. Najmenej chorých je medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

Chrípka sa nemala podceňovať

Epidemiológovia opätovne upozorňujú, že chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa samotná chrípka často podceňuje. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Klinicky závažný priebeh ochorenia epidemiológovia zaznamenávajú hlavne u starých a chronicky chorých ľudí, no často aj u zdravých ľudí pod 50 rokov.

Čítajte tiež: Bežný pomocník, ktorý používame denne: Na toto zabúdame, môžeme z neho ochorieť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9