Uľaví, no môže aj zabiť: Liečba chrípky vás môže stáť život!

Nepreháňajte to s užívaním tabletiek, ktoré vám môžu skôr uškodiť ako pomôcť!
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-10 06:00:00

Siahate každý deň po obľúbenej ružovej tabletke s nádejou, že vám uľaví od bolesti? S dávkovaním však buďte nesmierne opatrní. Výskum z Taiwanu preukázal, že užívanie liekov proti bolesti počas chrípky či nachladnutia sa zvyšuje riziko infarktu až trojnásobne!

Ak bez tabletiek proti bolesti nemôžete žiť, koledujete si o poriadny malér!

Nevyležíte chorobu? Robíte obrovskú chybu

Chrípková sezóna vrcholí a mnohí z nás sa rozhodnú radšej ako vyležať ju doma, prechodiť chorobu a dúfať, že sa nevráti v horšom stave. Bez vedomia lekára sa dopujeme tabletkami a vitamínmi, dúfajúc, že nevymeškáme v práci ani jediný deň. Najnovšie výskumy však upozorňujú, že užívanie voľno predajných liekov proti bolesti počas infekčného ochorenia, môže zvyšovať riziko kardiovaskulárneho ochorenia, ktoré môže viesť k infarktu a smrti.

Ibuprofén, paracetamol a spol.

Mnoho ľudí po nich siahajú každý deň. Migrény, bolesti hlavy, únava, bolesť žalúdka, kŕče či nevoľnosť. Liekmi proti bolesti liečime všetko, postupne si samovoľne zvyšujeme dávky a pritom si ani neuvedomujeme, čo všetko nám hrozí.

Vedci z Taiwanskej univerzity analyzovali záznamy 10 000 pacientov, ktorí boli v priebehu siedmich rokov hospitalizovaní so srdcovou príhodou. Cieľom štúdie bolo zistiť, či majú nesteroidné protizápalové lieky negatívny vplyv na kardiovaskulárne ochorenie. Počas výskumu zároveň odborníci skúmali aj vplyv liekov na respiračné ochorenia, ako je chrípka či nachladnutie.


Čo sa v skutočnosti udeje s vaším telom, ak budete každé ráno piť kávu?


Chrípka = infarkt? Len pri nesprávnej liečbe!

Výsledky preukázali, že podávanie ibuprofénu počas liečby infekčného ochorenia dýchacích ciest zvyšuje riziko infarktu 3,4-násobne. Ak však pacient neužíval protizápalové nesteroidné lieky, riziko bolo 2,7-násobne vyššie ako u zdravého človeka. Ak pacient nemal infekčnú chorobu, riziko po užití lieku bolo 1,5-násobne vyššie.

„Lekári by si pri liečbe infekcií mali byť vedomí rizika infarktu pri užívaní nesteroidných protizápalových liekov,“ tvrdí autor výskumu, Cheng-Chung Fang, z Národnej univerzitnej nemocnice v Taiwane.

Zároveň však dodáva, že je potrebné vykonať ešte ďalšie výskumy.

Z uverejneného výskumu vyplýva, že pri chrípke či inom infekčnom ochorení dýchacích ciest sa primárne, pri vhodnej liečbe, nemusíme obávať infarktu. Mali by sme však byť pod dohľadom lekára. Nie je vhodné dopovať sa celé dni zvýšenými dávkami tabletiek proti bolesti. Pri chrípke či inom ochorení je zároveň nesmierne dôležité dopriať si čas na oddych a regenáciu organizmu. Koniec koncov, ide o infekčné ochorenie, ktoré sa šíri vzduchom, preto by sme s chrípkou nemali chodiť na pracovisko.

Pozor na odporúčanú dennú dávku

O negatívach liekov proti bolesti sa hovorí  dlhodobo. Už v roku 2005 vyšla štúdia, ktorá spájala tabletky proti bolesti so zvýšeným rizikom infarktu a mŕtvicou. Zároveň sa mnohí odborníci domnievajú, že práve ibuprofén spôsobuje vysoký krvný tlak. Vedci z Birghamu zasa zistili, že ak ženy užívajú paracetamol viac ako raz týždenne, hrozí im poškodenie sluchu. Podľa nich liek môže zabraňovať prekrvovaniu stredného ucha, a tým oslabiť či poškodiť sluch.

Hoci lieky proti bolesti patria k najpredávanejším tabletkám na trhu, s ich užívaním by sme mali byť nesmierne opatrní. Nemali by sme zabúdať, že liek proti bolesti má liečiť akútnu bolesť. Nie je preto vhodné užívať ho denne. Zároveň je dôležité uvedomiť si, že častým užívaním liečiva sa telo voči lieku stáva imúnne a bežnú dávku musíme po čase zvyšovať. Maximálna odporúčaná denná dávka Ibalginu, obľúbeného lieku proti bolesti s účinnou látkou ibuprofén, je1200 – 1600 mg na dospelého človeka, čo zodpovedá množstvu troch až štyroch tabletiek. Túto dávku by sme rozhodne nemali zvyšovať, inak hazardujeme s vlastným zdravím.

Čítajte tiež: Neodmietajte kuraciu kožu: Pozrite sa, čo sa stane po jej konzumácii!

2017-02-10 06:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia