Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na toto mnohí zabúdajú v mrazoch: Najväčšia chyba, ktorou ohrozujú svoje zdravie!

Myslite na pitný režim aj v mrazoch!
Myslite na pitný režim aj v mrazoch! (Zdroj: thinkstock.com)

Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví človeka. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto radí viacvrstvovo sa obliekať. Meteorológovia očakávajú silné mrazy aj najbližšie dni, a to najmä nadránom a večer.

Vrchná časť oblečenia by mala byť odolná proti vetru dažďu a snehu. Dôležité je chrániť pokožku pred omrzlinami, neodporúča sa chytať chladné predmety holými rukami.

"V teple treba mať najmä nohy, ruky a hlavu. Nemožno teda zabúdať na rukavice, čiapku, ponožky a zimné nepremokavé topánky," uvádza ÚVZ SR.

Starší ľudia potrebujú ešte teplejšie oblečenie ako tí mladší, pretože produkujú menej telesného tepla.

Pitný režim nadovšetko!

V chlade netreba zabúdať na tekutiny, človek ich musí pravidelne dopĺňať. Pri fyzickej aktivite treba vypiť aspoň dva litre tekutín denne, pričom studené nápoje hygienici odporúčajú vynechať. Rovnako to platí v prípade alkoholu a kofeínových nápojov, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a omrzlín. Cvičenie v mraze nie je vhodné, ak niekto trpí kardiovaskulárnymi či respiračnými ochoreniami.

Na podchladenie môže upozorňovať napríklad ochladenie tela, svalový tras, bolesť až necitlivosť v rukách či nohách. Podceniť netreba ani svetlé škvrny na tvári a na pokožke v rôznych častiach tela.


Nedajte sa oklamať falošným zdravím: Takto rozoznáte nebezpečný cesnak od domáceho!


Záchranári ošetrili za tri dni 17 podchladených ľudí

Záchranári ošetrili pre mrazy od piatkového rána (6. 1.) do nedele večera (8. 1.) asi 17 ľudí. Boli podchladení, viacerí z nich pod vplyvom alkoholu. Išlo o dospelých, nebolo medzi nimi žiadne dieťa. Povedal Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS).

Na následky podchladenia zomrel podľa Chmela jeden muž v Bratislave. Nitrianska polícia zase potvrdila smrť bezdomovca, ktorému sa mrazy takisto mali stať osudné.

Piť alkohol je počas takto chladného počasia veľmi riskantné, záchranári to neodporúčajú.

"Človek môže spadnúť a stratiť vedomie, ak je dlho bez povšimnutia môže to mať fatálne následky," vysvetlil Chmel.

Ľudia bez domova by sa k veľkému množstvu alkoholu podľa neho nemali uchyľovať, pretože v mrazoch môžu tvrdo zaspať, čo je takisto veľmi nebezpečné.

V piatok ráno bol na Slovensku prvý arktický deň tejto zimy. Takto chladné počasie bolo i počas víkendu, mrazy majú byť aj nasledujúce dni.

Čítajte tiež: Veľké sklamanie pre milovníkov zdravej stravy: Banány vraj nepatria na raňajkový stôl!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9