Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dopad nedostatku spánku na to, koľko toho zjeme: Chúťky sa nám úplne zmenia!

Nedostatok spánku vedie k vyššej hmotnosti.
Nedostatok spánku vedie k vyššej hmotnosti. (Zdroj: thinkstock.com)

Nie je žiadnym tajomstvom, že nedostatok spánku ohrozuje naše zdravie. Človek sa na druhý deň necíti práve najlepšie, nemôže sa sústrediť, ani koncentrovať a má zhoršenú pamäť. Navyše, ak odpočinok bude skutočne stagnovať, vaše stravovacie návyky nebudú práve ukážkové!


Ak ste nevyspatí, je pravdepodobné, že si toho na druhý deň naložíte viac na tanier. Aj keď to pre vás nemusí byť novinka, výskumníci teraz prichádzajú so zistením, presne o koľko toho viac zjete, ak vám chýbajú hodiny spánku. A zrejme to bude viac ako očakávate!

Nová metaanalýza 11 menších štúdií, publikovaných v časopise European Journal of Clinical Nutrition odhalila, že tí, ktorí nemali dostatok spánku, zjedli v priemere o 385 kalórií viac než obvykle na druhý deň!

Hamburger zrazu vyzerá chutnejšie

Ako je možné, že dostanete neovládateľné chúťky? Podľa autorov štúdie predchádzajúce výskumy naznačujú, že chýbajúci spánok vplýva na hormóny - leptín a grelín, ktoré ovládajú vaše chute do jedla. Táto štúdia však prišla na to, že menej spánku môže "zvýšiť motiváciu hľadať potravu za odplatu", ako napísali autori štúdie. Inými slovami povedané, hamburger zrazu vyzerá chutnejšie ako obvykle a tak isto aj slanina so syrom.

Menej spánku, vyššia hmotnosť

Samozrejme, je to tiež individuálne, niekto sa necíti vo svojej koži po šiestich hodinách spánku, iný je naopak odpočinutý. Ukazuje sa však, že 40 percent ľudí spáva menej ako odporúčaných sedem až deväť hodín denne. Ak by nevyspatý človek jedával pravidelne o 385 kalórií viac denne, vedie to k nárastu telesnej hmotnosti (približne pol kila za 9 dní) a k vyššiemu riziku vzniku celého radu ochorení, ako je cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak a srdcové choroby.  

Aj to môže byť dôvod, prečo sa ľuďom, ktorí sa snažia chudnúť, no nemajú dostatok spánku, neposúva ručička na váhe smerom nadol. Zrátané a podčiarknuté. Snažte sa spávať minimálne sedem hodín denne. Poďakuje sa vám nielen postava, ale aj zdravie. 

Čítajte tiež: Je konzumácia ovocia v zime zakázaná?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9