Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Epidémia tretieho tisícročia: Trpia ňou tisíce Slovákov!

Alzheimerom trpia tisíce Slovákov. Aká je stratégia vlády?
Alzheimerom trpia tisíce Slovákov. Aká je stratégia vlády? (Zdroj: thinkstock.com)

Alzheimerovou chorobou, ktorá sa označuje za epidémiu tretieho tisícročia, trpia aj tisíce Slovákov.

"Ministerstvo zdravotníctva má rozpracovanú stratégiu riešenia dlhodobej zdravotnej starostlivosti, v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Keďže pacienti s Alzheimerovou chorobou si vyžadujú dlhodobú starostlivosť, riešenie tejto problematiky bude súčasťou tejto stratégie," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Prevencia, skorá diagnostika a liečba demencie, predovšetkým Alzheimerovej choroby, je aj súčasťou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Cieľom SK PRES je zvýšiť význam prevencie chronických neprenosných ochorení, ktoré sú v Európe zodpovedné za 86 percent všetkých úmrtí.

Ovplyvňujú viac ako 80 percent ľudí vo veku nad 65 rokov a predstavujú veľkú výzvu pre zdravotné a sociálne systémy. Okrem Alzheimerovej choroby ide o kardiovaskulárne, onkologické, respiračné ochorenia, a tiež diabetes.

"Alzheimerovu chorobu síce nevieme ešte vyliečiť, no vieme ju liečiť a výrazne spomaliť. Vieme tiež geneticky určiť rizikové faktory, ktoré ju vyvolávajú a urýchľujú. Dobrou správou je aj to, že sa vieme starať o mozog postihnutý touto chorobou. Tak, aby jeho výkonnosť klesala čo najmenej," povedal jeden z účastníkov podujatia profesor Michal Novák, riaditeľ Neuroimunologického ústavu Slovenskej akadémie vie.

Na Slovensku bolo podľa Národného centra zdravotníckych informácií minulý rok diagnostikovaných 2330 nových prípadov Alzheimerovej choroby. Dohromady v SR trpí týmto ochorením viac ako 10.000 ľudí, z tohto približne 6000 žien a 4000 mužov.

Čítajte tiež: Rebríček top liekov v roku 2016: Pre tieto sme často utekali do lekárne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9