Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tieto destinácie sú pre tehotné ženy zakázané: Sem radšej nechoďte!

Tehotným ženám sa neodporúčajú niektoré destinácie. Ak sa tam chystáte, mali by ste zbystriť pozornosť!
Tehotným ženám sa neodporúčajú niektoré destinácie. Ak sa tam chystáte, mali by ste zbystriť pozornosť! (Zdroj: thinkstock.com)

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča tehotným ženám, ktoré v súčasnosti plánujú cestovať do severných častí Brazílie, do Kolumbie, Ekvádoru, Venezuely, Surinamu a Guyany, aby zvážili plánovanú cestu.

Ako upozorňuje rezort zahraničia na svojej internetovej stránke, v regióne sa šíri vírus Zika, ktorý je nebezpečný predovšetkým pre tehotné ženy.

Vírus Zika prenáša komár, proti vírusu neexistuje vakcína. Zika spôsobuje trvalú deformáciu plodu – mikrocefalitídu, dodalo ministerstvo.

Vírus straší celý svet 

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese Zika v Ugande a prípady výskytu výrazne pribudli vlani najmä v Brazílii.

Do 12. decembra 2015 bolo v Brazílii hlásených 2 401 prípadov mikrocefálie vrátane 29 úmrtí. Riziko prenosu infekcie je v súčasnosti v štátoch EÚ veľmi nízke, pretože klimatické podmienky nie sú vhodné na šírenie prenášačov.

Inkubačná doba vírusu je od troch do 12 dní, pričom príznaky bývajú zväčša mierne a trvajú od dvoch do siedmich dní.

K 21. decembru minulého roka hlásilo lokálny prenos Zika vírusom viacero krajín, napríklad Brazília, Kolumbia či Mexiko. 

Aké sú príznaky? 

Medzi hlavné príznaky infekcie patrí zvýšená teplota nad 38,5 stupňa Celzia, bolesti kĺbov, opuchy najmä menších kĺbov na rukách a nohách, makulo-papulárne vyrážky šíriace sa z tváre na telo, zápal spojoviek a príznaky podobné chrípke, teda bolesť hlavy, svalov či únava.

Medzi komplikácie, ktoré sú s infekciou Zika vírusom spojené, patrí napríklad tzv. mikrocefália, teda zaostávanie rastu mozgu, Guillain-Barré syndróm či iné autoimunitné neurologické komplikácie.

Čítajte tiež: Rybám dajte počas tehotenstva zelenú: Konzumácia počas prvého trimestra je najvhodnejšia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9