Preventívne prehliadky v tehotenstve: Pokazené zuby súvisia aj s predčasným pôrodom!

Tehotné ženy majú nárok na dve prehliadky zubov. Koľko z nich to skutočne využíva?
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-30 15:30:00

Tehotné ženy majú nárok na dve prehliadky u stomatológa, napriek tomu štatistiky návštev u zubára v tejto kategórií pacientok sú hrozivé. Upozornila na to Slovenská komora zubných lekárov (SKZL).

Nárok na dve, niekedy ani jedna  

"Záznamy poisťovní ukazujú, že jednu prehliadku absolvuje okolo 10 percent a dve stomatologické prehliadky iba približne jedno percento," priblížila komora.

Neliečená parodontitída počas tehotenstva pritom môže byť podľa zubárov príčinou rizikovej gravidity s predčasným pôrodom a s nízkou pôrodnou hmotnosťou novorodenca.

"Parodontálna medicína a spolupracujúce odbory všeobecnej medicíny odhalili, že zápal vplýva napríklad na kardiovaskulárne ochorenia, aterosklerózu. Spôsobuje komplikácie pri diabetes mellitus, chronickej bronchitíde a chronickej obštrukčnej chorobe pľúc," doplnila komora. 

Nárok na prehliadku nevyužívame 

Podľa podkladov, ktoré poskytla Slovenskej komore zubných lekárov Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), od októbra 2014 do septembra minulého roka poisťovňa eviduje výkon prvá prehliadka v tehotenstve u 39 987 poisteniek, ktoré vykonali špecialisti z odboru gynekológia a pôrodníctvo.

U 4 526 poisteniek VšZP bol vykonaný aj zaplatený výkon stomatologická prehliadka v tehotenstve (11,3 %). A iba 364 (0,9 %) žien ju absolvovalo dvakrát.

"Opakujeme, nárok na ňu malo u tejto poisťovne takmer 40 tisíc tehotných žien," dodala SKZL. 

V roku minulom roku rodilo 15 tisíc poisteniek zdravotnej poisťovne Dôvera. Jednu preventívnu prehliadku u zubného lekára absolvovalo 1 500 (10 percent) z nich, na dve prehliadky prišlo 230 (1,53 percenta) poisteniek. 

Z celkového počtu evidovaných pacientov v ambulanciách zubného lekára absolvovalo v roku 2014 preventívnu prehliadku 58 % z nich a ženy podľa záznamov chodia k zubnému lekárovi na pravidelné prehliadky častejšie. Preto sú čísla preventívnych prehliadok tehotných žien podľa komory zubných lekárov zarážajúce. V tehotenstve je pritom veľmi dôležité dbať o svoje zdravie a chodiť na pravidelné tehotenské prehliadky.

Čítajte tiež: Od zanedbanej dentálnej hygieny k rakovine: Na toto by sme pri čistení zubov nemali zabúdať!

2016-01-30 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia