Tento vírus straší celý svet: Spoznajte fakty, ktoré o Zika víruse vieme!

Zika vírus straší celý svet!
Zdroj: profimedia.sk
2016-01-29 19:00:00

Zika vírus bol prvýkrát identifikovaný v roku 1947 u opíc v Ugande. Následne v roku 1952 bol vírus identifikovaný aj u ľudí v Ugande a v Tanzánii.

Vaše tipy

Čo je Zika vírus? 

Zika vírus patrí do skupiny flavivírusov a na človeka je prenášaný komármi. Vyskytuje sa v Afrike, na americkom kontinente, v Ázii a v oblasti Tichého oceánu.

  • Ako sa ochorenie spôsobené Zika vírusom prejavuje?

Inkubačný čas je 3 – 12 dní. Príznaky infekcie sú obvykle mierne a trvajú 2 – 7 dní. Ochorenie sprevádza: zvýšená teplota (<38,5°C), bolesti kĺbov, možné sú aj opuchy najmä menších kĺbov na rukách a noháchmakulo-papulárne vyrážky šíriace sa z tváre na telo, zápal spojoviek, všeobecné chrípke podobné príznaky (bolesť hlavy, svalov, únava a podobne).

Nie každý nakazený má príznaky ochorenia. Infekcia u 80 % nakazených prebieha nepoznane, t. j. bez príznakov.

  • K akým zdravotným komplikáciám vírus vedie?

Komplikácie spájané s infekciou Zika vírusom sú mikrocefália (zaostávanie rastu mozgu), Guillain-Barré syndróm a iné autoimunitné neurologické komplikácie.

  • Ako sa šíri Zika vírus?

Zika vírus sa prenáša pri poštípaní infikovanými komármi. Bol izolovaný z komára Aedes aegypti. Okrem toho sú za potenciálne vektory, schopné prenášať Zika vírus, považované aj iné komáre rodu Aedes.  

Komár Aedes aegypti sa podľa dostupných informácií v Európe zatiaľ nie je rozšírený. Okrem prenosu komármi boli identifikované aj iné spôsobu prenosu ochorenia.

  • Prenáša sa Zika z človeka na človeka?

Objavil sa prenos cez placentu z matky na dieťa počas tehotenstva, alebo prenos počas pôrodu. Navyše boli potvrdené aj dva prípady prenosu pohlavným stykom.

  • Vírus Zika sa objavil v Európe, môže sa šíriť ďalej?

Rozšírenie vírusu je viazané na prítomnosť komárov, ktoré sú schopné ho prenášať na ľudí. Komáre na svoje množenie potrebujú vhodné klimatické podmienky, darí sa im v teplom prostredí, kde sú močaristé lokality, stojaté vody a podobne. 

Keďže medziľudský prenos sa uskutočňuje len v obmedzenej miere, ťažisko prevencie spočíva v hubení komárov a v likvidovaní miest, kde sa môžu rozmnožovať.

  • Aká je odporúčaná prevencia pred Zika vírusom?

Občania Slovenskej republiky by pri cestách do oblastí postihnutých ochorením mali dodržiavať preventívne opatrenia zamerané na prevenciu uštipnutia komármi. Prevencia spočíva v celodennom  používaní repelentov, ktoré by mali obsahovať 30 % aktívnej látky DEET. Dôležité je nosenie vhodného odevu minimalizujúceho bodnutie komárom (dlhé rukávy a dlhé nohavice), používanie moskytiér a vyhýbanie sa oblastiam, ktoré sú zamorené komármi. Cestovatelia by si mali všímať príznaky infekcie Zika vírusom, a v prípade podozrenia vyhľadať odbornú zdravotnú starostlivosť a informovať lekára o pobyte v oblasti postihnutej Zika vírusom.

  • Môžu tehotné ženy cestovať do krajín postihnutých Zika vírusom?

Vzhľadom na riziko trvalého poškodenia plodu sa tehotným ženám a ženám, ktoré plánujú otehotnieť, neodporúča cestovať do postihnutých oblastí.  

  • Je dostupná liečba a vakcína?

Ochorenie spôsobené Zika vírusom má zvyčajne mierny priebeh. Osoby, ktoré ochorejú, by mali mať pokoj na lôžku, piť dostatok tekutín, mali by dostať bežné lieky proti bolesti a horúčke. V prípade zhoršenia stavu by mali vyhľadať lekársku pomoc.

Zatiaľ neexistuje žiadna špecifická liečba ani vakcína.

Čítajte tiež: Od zanedbanej dentálnej hygieny k rakovine: Na toto by sme pri čistení zubov nemali zabúdať!

2016-01-29 19:00:00  |  Foto: Profimedia.sk   |  Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia