Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trápia vás bolesti hlavy? Pozrite sa nato, čo vám zaručene pomôže!

Migréna nie je iba obyčajná bolesť hlavy. Zvyčajne má sprievodné príznaky ako zvracanie či citlivosť na svetlo či hluk.
Migréna nie je iba obyčajná bolesť hlavy. Zvyčajne má sprievodné príznaky ako zvracanie či citlivosť na svetlo či hluk. (Zdroj: Thinkstock.com)

Podľa štatistiky trpí migrénou 10 % dospelých Slovákov, dokonca aj detí. S bolesťou hlavy či migrénou si poradí optimálna denná dávka horčíka – a to 365 mg.

Depresia či únava? Aj za tým môže byť horčík

Nedostatok horčíka v organizme totiž nepriamo spôsobuje problémy ako arytmia, depresia či únava. Tieto príznaky sú prejavom narušenia rovnováhy v organizme.

Muži s obľubou označujú akúkoľvek ženskú bolesť hlavy za migrénu. Pozor! Nie je všetko zlato, čo sa blyští a nie každá bolesť hlavy je migrénou.

Migréna so sebou totiž prináša aj omnoho horšie stavy ako len bolesť koruny našej krásy. Zasahuje celý organizmus, vo väčšine prípadov predovšetkým ženy (15-20%), no skúsenosť s ňou majú už aj niektorí páni (cca 6%). 

“Kamarátka“ migréna prichádza väčšinou ráno a zdrží sa niekoľko hodín až dní. Ide o veľmi intenzívne bolesti hlavy, obvykle jednostranné a výrazne pulzujúce. Je sprevádzaná zvracaním, nechutenstvom, opuchom mihalníc, sčervenaním tváre, slzením, hnačkou, častým močením, dokonca citlivosťou na svetlo (fotofóbia) alebo na hluk (fonofóbia).

V niektorých prípadoch sa môžete cítiť výrazne unavené, vyčerpané, priam môžete pociťovať svalovú únavu a kŕče. Ak vašu bolesť hlavy sprevádza jeden alebo viaceré z vyššie uvedených príznakov, s najväčšou pravdepodobnosťou ste ďalšia, ktorú možno pripísať na zoznam úlovkov migrény.

Migréna sa s horčíkom nekamaráti

Stačí  vynechať niektoré potraviny z jedálnička, obmedziť stres, zaviesť určitú dávku pravidelnej primeranej fyzickej záťaže na náš organizmus, dopriať si viac relaxu alebo dbať na dostatok minerálnych látok v našom tele.

V otázke tejto špecifickej bolesti hlavy zohráva dôležitú úlohu jedna z najdôležitejších minerálnych látok a stopových prvkov, ktorým je horčík (magnézium).

Znížená hladina horčíka v tele sa totiž prejavuje radom neurologických a psychiatrických symptómov ako je hyperexcitabilita, depresia, poruchy správania, zníženie záchvatového prahu, stres, slabosť a mnohé iné. Akýkoľvek z týchto vyššie uvedených symptómov môže byť pokojne príčinou vzniku a pretrvávania migrény.

365 mg horčíka na každý deň

Naše telo dokáže prirodzeným spôsobom prijať horčík vo forme nápojov a stravy.

„Potravín bohatých na horčík je našťastie veľa, ale v niektorých pozorujeme vplyvom technologického spracovania úbytok nevhodnou prípravou jedál, akou je napríklad smaženie, konzervácia, úprava múky a podobne,“ konštatuje lekárka Soňa Ostrovská.

„Nájdeme ho hlavne v orechoch, ďatľoch, banánoch, strukovinách, pšeničných klíčkoch, droždí, ovsených vločkách, brokolici, špenáte, sóji a minerálnych vodách. Ak si však chcete byť svojou dennou dávkou horčíka istá, číslo 365 by sa vám malo vryť do pamäti. 365 mg je totiž optimálna denná dávka horčíka, ktorú doplníte jedným vrecúškom v šumivej forme na predpis. Nielenže tak telu dodáte potrebný horčík, ale zároveň dbáte na pitný režim.“ dodáva lekárka. 

V prípade akýchkoľvek príznakov však neváhajte kontaktovať aj vášho lekára, ktorý vám istotne problematiku objasní a spoločne nájdete ideálne riešenie pre váš momentálny stav. 

Čítajte tiež: Expresne rýchlo bez bolesti: Zastavte migrénu doslova za okamih!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9