Milióny žien sa naň spoliehajú pri kúpaní: Po tomto zistení ostanú zarazené!

Obyčajné tampóny môžu zachrániť, na vodné radovánky ale pre istotou použite špeciálnu ochranu.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-27 22:00:00

Príjemné letné počasie láka každého do vody, aspoň na chvíľu zažiť ten pocit osvieženia! Niet však väčšej prekážky pre ženu, ako keď sa na dlhoočakávanej dovolenke dozvie, že prišli jej dni. Núdzovým riešením sú tampóny. Je to však bezpečná voľba?!


Niekedy áno, poväčšine však nie. S obyčajnými, klasickými tampónmi by sme to počas našich dní nemali preháňať. Pretože aj radosť z vody a pocit „bezpečia“ môžu mať nepríjemné dozvuky.

Neposkytne 100-percentnú ochranu! 

Obyčajný tampón, bežne používaný počas menštruácie nie je (aspoň nie primárne) vytvorený na to, aby vás ochranil pred rôznymi baktériami z chlórovej vody či iných nečistôt, ktorých je vo vode neúrekom. Tampón nezabráni prenikaniu vody do intímnych partií, je to skôr naopak – voda sa kvôli nasatiu do tejto hygienickej pomôcky dostane tam, kde by sa za bežných okolností nedostala. Teda hlbšie do ženských partií.

Ak sa tam už cez tampón dostane, druhý problém je, ako sa dostane von. Ani to totiž nie je kvôli savosti tampónov jednoduché. Spolu s krvou, čo je v tomto prípade vlastne odpadová látka, sa tam zdržuje až do momentu výmeny tampónu, čo dáva baktériám čas na premnoženie sa a vznik rôznych infekcií a mykóz má voľný priebeh.

Podľa odborníkov nie je kúpanie počas menštruácie vhodné. V tomto období by malo byť pre ženy maximum - len sa trochu namočiť. Tampón aj tak pošvu dostatočne nevyplní, čím tak môže dôjsť k únikom kvapôčiek.

Naozaj iba v núdzi

Po tampónoch by sme mali siahať iba vtedy, ak je to naozaj nutné. Teda nespoliehať sa, že nás ochráni, respektíve, že s nimi prežijeme dovolenku. Ak viete, že počas naplánovanej dovolenky budete mať svoje dni, radšej sa poraďte so svojim gynekológom, akým spôsobom sa bude dať oddialiť menštruáciu.

Ak tampóny, potom špeciálne

Na trhu existujú špeciálne navrhnuté tampóny, ktoré sa od klasických líšia. Majú inú štruktúru a sú napustené látkou, ktorá chráni pred infekciou. Vazelínové tampóny sú nasiaknuté lekárskou vazelínou a dezinfekčnou látkou, ktorá zabráni vode dostať sa do vnútra vašich intímnych partií. Ženy sú tak chránené od baktérií a rôznych infekcií. Počas dovolenky a najmä, ak je žena háklivá na rôzne mykózy či infekcie, môže vazelínové tampóny používať aj mimo meštruáciu, pre ochranu pred neželaným „ničiteľom“ príjemnej dovolenky.

Stále častejšie však počuť aj o probiotických tampónoch. Tiež skvelá pomôcka pre ženy na dovolenke, ktoré sa chcú vyhnúť nepríjemným nástrahám, ktoré hotelový bazén či chladná morská voda ponúkajú.

Základom probiotických tampónov je schopnosť prispôsobiť sa prirodzenému prostrediu ženskej pošvy, ktoré má kyslejšie pH, vyžaduje prítomnosť laktobacilov, ktoré nás ženy chránia pred baktériami. K nerovnováhe tohto prostredia napríklad nesprávnym životným štýlom, syntetickou bielizňou, nechráneným sexom ale aj stresovými situáciami. Probiotické tampóny môžete používať aj počas klasickej menštruácie, najmä ak bojujete s vracajúcimi sa mykózami či infekciami. Vtedy vedia dopomôcť minimálne tým, že udržujú intímne prostredie ženského lona v rovnováhe.

Tak takto naozaj nie! 

  • Mokré plavky by mali byť tabu! Ak počas menštruácie predsa len idete do vody s tampónom, myslite na to, že by ste v taške mali mať náhradné suché plavky. Predísť rôznym nákazám sa dá tak, že ak z vody vyleziete, osprchujete sa, osušíte a prezlečiete sa do suchým plaviek.
  • Ak používate klasický tampón počas kúpania a máte tú možnosť, prezlečete sa do suchých plaviek a použite aj hygienickú vložku. Akokoľvek to môže znieť, na spodný diel plaviek totiž vyteká stále voda, ktorá by mohla byť ideálnym dôvodom, prečo vznikajú rôzne infekcie a nákazy.
  • Ak už musíte tampóny použiť, určite tak nerobte na začiatku menštruácie, najvhodnejšie je to až počas tretieho až piateho dňa, kedy krvácanie už nie je také intenzívne.
  • Tampóny by sa mali meniť každé tri hodiny, nikdy ich nenoste dlhšie ako osem hodín.
  • Zabrániť vzniku infekcií môžete nie len preventívnym zavádzaním tampónov počas kúpania, ale aj dostatočnou hygienou. Preto si vždy umyte ruky pred tým, ako si tampón zavádzate.
  • Ak nosíte tampóny v taške, dávajte si pozor, ako s nimi zaobchádzate. Aj najmenšie porušenie obalu znamená, že tampón by mal poputovať do koša. 

Čítajte tiež: Odvrátená tvár leta: Nenechajte si ničiť príjemné dni touto chorobou! 

2015-07-27 22:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia