Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Chrípka trápi Slovákov: Kde s ňou najviac bojujú?

Ak máte chrípku, poriadne si oddýchnite!
Ak máte chrípku, poriadne si oddýchnite! (Zdroj: profimedia.sk)

Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili na Slovensku v tomto týždni 4760 ľudí, čo predstavuje 8,7 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení (ARO). Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom. Najväčšia chorobnosť bola medzi deťmi do 5 rokov. Informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.


Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

Lekári nahlásili celkovo 54.976 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak došlo k nárastu chorobnosti o 3,8 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Najviac prípadov bolo medzi deťmi do päť rokov.

Zvýšená chorobnosť počas tohto týždňa zatvorila 12 materských škôl a dve základné školy.

Bojuje s chrípkou? Užívajte Celaskon 500 MG na posilnenie odolnosti organizmu pri infekčných ochoreniach, vrátane chrípky a nachladnutia. Zmierňuje a skracuje príznaky chrípky a nachladnutia.

Chorobnosť v Žilinskom kraji

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v 49. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 8 percent, čo predstavuje chorobnosť 1929,1 chorých na 100.000 obyvateľov. Informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť podľa nej stúpla vo všetkých vekových skupinách od 3,4 percenta vo vekovej skupine 0 až 5 rokov až po 12,4 percenta vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov, podľa okresov najmä v okrese Ružomberok (+52,70 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do 5 rokov (6107,1 na 100.000 obyvateľov).

„Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,4 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín,” uviedla Košecká.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v uplynulom týždni 793 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 190,6 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 11,86 percenta. Pokles chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov (-39,29 percenta) a v okrese Čadca (-36,5 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do 5 rokov (739,78 na 100.000 obyvateľov). Výchovno-vzdelávací proces  prerušili v jednej  materskej škole (MŠ) v okrese Ružomberok a v jednej MŠ v okrese Liptovský Mikuláš, dodala Košecká.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9